Почти няма човек, който в даден момент в живота си да не го е усещал - професионалният стрес засяга работещите хора по целия свят. Да не говорим, че за някои той става хроничен. Неслучайно през 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) включи синдрома на професионалното изчерпване (бърнаут) в своята Международна класификация на болестите.

Бърнаутът, Световната здравна организация и какво трябва да знаем за заболяването

Бърнаутът официално е болест

Ето как да познаем, че страдаме от него

В Япония, където културата на работното място често диктува служителите да работят брутално дълги часове, те със сигурност не са имунизирани срещу професионален стрес. Японците дори имат специална дума - "кароши", която означава смърт от преработване.

Затова се доверяваме на японските учени от университета в Цукуба, които ни дават съвет, базиран на сериозно ново изследване по темата. То обхваща данните на 6 466 японски работници на възраст между 20 и 59 години. Екипът, начело с проф. Шиничиро Сасахара, е анализирал резултатите на работещи хора при оценка на SOC (чувство на съгласуваност), демографски показатели и навиците им да се разхождат.

Снимка 514293

Източник: iStock

Понятието "чувство на съгласуваност" е въведено за първи път от социолога Арон Антоновски през 1979 г. То се отнася до способността на човек да открива смисъл в живота, да го разбира и да умее да го управлява, което включва и способността да се справя със стреса, пише Medical News Today.

Изследвания са показвали, че фактори като степента на образование и съжителството с друг човек усилват чувството на съгласуваност, докато пушенето и недостигът на физическа активност го намаляват.

Учените установили, че най-високи стойности на чувството на съгласуваност имат хората, които редовно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства.

Снимка 514294

Източник: iStock

"Изследването ни показва, че разходка поне веднъж седмично в гората или парк може да помогне на хората да повишат чувството си за съгласуваност", казва проф. Сасахара.

А хората със силно "чувство за съгласуваност" са по-устойчиви на стресови събития в живота. Резултатите от изследването на проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба са публикувани в сп. Public Health in Practice.