В последните година-две изкуственият интелект се превърна в истинска технологична революция и очевидно тепърва ще променя начина, по който използваме устройствата си. И ако сега ни трябва смартфон, компютър или таблет например, за да се възползваме от предимствата на AI, то в близко бъдеще той може да се помести в отделно устройство, което да се превърне в наш личен асистент.

Samsung AI и какви функции предлага изкуственият интелект на марката

Samsung AI - и телефонът става най-добрият ни приятел

Много повече, отколкото можем да си представим

Именно такива са плановете на Rabbit A1. Малката джаджа с размерите по-скоро на детска играчка крие огромен потенциал в себе си. И неслучайно всички десетки хиляди бройки на предварителна поръчка бяха изкупени за отрицателно време. А интересът не спира да расте. Ето защо.

Основателят на компанията Джеси Лю заяви, че тяхната мисия е била да създадат най-простия и очевидно и най-малкия на размери компютър с максимално интуитивен интерфейс и без никакви операционни системи.

Той сравнява техния продукт не толкова със смартфоните, колкото с асистентите като Siri, Cortana, Alexa, които обаче, според него, не са достатъчно ефективни. Защото може да ни разбират какво говорим и да ни дават отговори, но им е трудно да изпълняват всички задачи, които бихме искали да им възложим. Същото е и при използването например на CHatGTP на нашия лаптоп - може да ни намери евтини самолетни билети, но не може сам да ни ги резервира, а трябва ни е да посетим друг сайт.

Джаджата във впечатляващ оранжев цвят разполага с един бутон отстрани и още един, с който можем да се движим нагоре и надолу чрез плъзгане по малкия 2.9-инчов тъчскрийн дисплей. Има и камера, която се върти на 360 градуса. Свързването е чрез Bluetooth и Wi-Fi.

Работата с устройството е повече от лесна - натискаме бутона отстрани на корпуса, казваме му какво искаме и той ни дава отговор 10 пъти по-бързо от останалите гласови асистенти с изкуствен интелект. С леко разклащане пък на дисплея се появява клавиатура, с която можем да въведем питането си, ако в момента не е удобно да говорим.

Още едно голямо предимство на R1 е, че чрез Rabbit Hole добавката може да се свързва с всякакви трети приложения, например Spotify, и да поеме пълен контрол върху потребителското ни изживяване. От нас се изисква само да ги свържем и да разрешим достъпа, за да функционира като универсален контролер.

Възможностите, които R1 ни предлага, сa буквално неограничени - може дa и резервира маса в ресторант, да ни повика такси, да ни поръча храна за вкъщи и каквото още се сетим, за да стане ежедневието ни една идея по-малко натоварено. Освен това автоматично засича езика, на който се говори около нас, и ни осигурява моментален двустранен гласов превод, с който вече няма да сe притесняваме как ще се оправим, когато пътуваме в чужда страна.

С активирането на камерата и насочването й към предмети от околната среда пък можем да изпитаме друга част от възможностите на устройството. Изкуственият интелект може както да ни даде информация за сградата, пред която се намираме, така и да ни предложи какво да сготвим с продуктите, които вижда в хладилника ни.

На фона на всички тези невероятни възможности, които ни предлага R1, няма как да не се изтъкне и още един негов голям плюс - цената. Тя е едва 199 долара. А първите 40 хиляди бройки, които от компанията Rabbit обявиха по времe на технологичното изложение CES, бяха разпродадени едва за осем дни.

HOVERAir X1 и какво предлага дронът за селфита с изкуствен интелект

Селфи дронът е новият селфи стик

AI снимки

В момента и бройките от петата партида са продадени, но можем да направим предварителна поръчка за една от следващите, които са с доставка през юни или юли.