За италианските ресторанти е въпрос на чест да предлагат прясна паста. А ние, любителите й, можем само да се възхищаваме и слюноотделяме, докато очакваме порцията си. Тя обаче не е някакво митично животно, неуловимо в домашни условия. Напротив!

Снимка 530870

Източник: iStock

За прясната паста са ни необходими четири неща - брашно, яйца, точилка и нож. И без специалния уред за приготвянето й, можем да се справим сносно у дома в духа на истинска италианска баба.

Ето основните неща, които да съблюдаваме.

Снимка 530871

Източник: iStock

Тестото

Пуристите ще държат на оригинално италианско брашно, което да е от твърда пшеница или тип 00. За нашата цел най-обикновено бяло брашно също ще свърши работа. Само трябва да го замесим с яйца, вода или и двете. Нашата изпробвана рецепта е 300 г брашно и 3 яйца.

Снимка 530869

Източник: iStock

Размесването

Изсипваме брашното, правим кладенче и в него слагаме течната съставка (вода или яйца). След това бавно смесване двете отвън навътре и започваме да месим. Трябва да се получи гладко тесто.

Увиваме го в стреч фолио и го оставяме да почива между 45 минути и два часа - това е времето, в което се развива глутенът. Добрата новина е, че ако не ни се чака, винаги можем да приготвим тесто предварително и да го замразим, след като сме го разточили и нарязали.

Снимка 530873

Източник: iStock

Разточване и нарязване

Това е забавната част. Разточването на тестото с точилка дори не се приема за някаква екзотична практика в голяма част от Италия, защото всички го правят по този начин. Машинките за паста са за аматьорите. След това използваме остър нож и нарязваме разточената кора. Най-лесно е, ако я поръсим с малко брашно, навием на руло и след това режем.

Снимка 530868

Източник: iStock

Варене и подходящ сос

Варенето на прясна паста не е някаква философия - прави се по същия начин, по който и с готовата от магазина. Трябва да я пуснем в подсолена вряща вода. Самото варене е около три минути или докато пастата изплува на повърхността. След това можем да я завършим в любимия си сос.