За италианските ресторанти е въпрос на чест да предлагат прясна паста. А ние, любителите й, можем само да се възхищаваме и слюноотделяме, докато очакваме порцията си. Тя обаче не е някакво митично животно, неуловимо в домашни условия. Напротив!
Източник: iStock
За прясната паста са ни необходими четири неща - брашно, яйца, точилка и нож. И без специалния уред за приготвянето й, можем да се справим сносно у дома в духа на истинска италианска баба.
Ето основните неща, които да съблюдаваме.
Източник: iStock
Тестото
Пуристите ще държат на оригинално италианско брашно, което да е от твърда пшеница или тип 00. За нашата цел най-обикновено бяло брашно също ще свърши работа. Само трябва да го замесим с яйца, вода или и двете. Нашата изпробвана рецепта е 300 г брашно и 3 яйца.
Източник: iStock
Размесването
Изсипваме брашното, правим кладенче и в него слагаме течната съставка (вода или яйца). След това бавно смесване двете отвън навътре и започваме да месим. Трябва да се получи гладко тесто.
Увиваме го в стреч фолио и го оставяме да почива между 45 минути и два часа - това е времето, в което се развива глутенът. Добрата новина е, че ако не ни се чака, винаги можем да приготвим тесто предварително и да го замразим, след като сме го разточили и нарязали.
Източник: iStock
Разточване и нарязване
Това е забавната част. Разточването на тестото с точилка дори не се приема за някаква екзотична практика в голяма част от Италия, защото всички го правят по този начин. Машинките за паста са за аматьорите. След това използваме остър нож и нарязваме разточената кора. Най-лесно е, ако я поръсим с малко брашно, навием на руло и след това режем.
Източник: iStock
Варене и подходящ сос
Варенето на прясна паста не е някаква философия - прави се по същия начин, по който и с готовата от магазина. Трябва да я пуснем в подсолена вряща вода. Самото варене е около три минути или докато пастата изплува на повърхността. След това можем да я завършим в любимия си сос.