Гледането на сериали е разтоварващо хоби, което ни откъсва от реалността и, поне за известно време, от ежедневните проблеми. Сред любимите ни леки и приятни телевизионни истории, е вечният ситком "Приятели", а вярваме и не само на нас.

“Приятели”, Лиса Кудроу и какво мисли за римейк на сериала с нови актьори

Римейк на “Приятели” - само при едно условие

Ще видим ли още от живота на любимата ни шесторка

А той е толкова популярен и обсъждан, че предизвиква дори професионалното любопитството на психолози. Оказва се, че действително са правени и проучвания. И заключението на специалистите за въздействието от гледането му върху хората, е доста изненадващо.

"Докато в продължение на повече от 20 години работех с хора, страдащи от тревожност, мога да кажа, че сред други методи, именно реалистичността и повтаряемостта при сериали като "Приятели" и "Теория за големия взрив", оказват благоприятното влияние", обяснява Марк Хекстър.

Той е клиничен психолог в лондонска болница и твърди, че гледането на ситкоми, които поставят проблем и в рамките на 30 или по-малко минути го решават, помага за намаляването на стреса и тревожността.

При "Приятели" успокояващото въздействие идва основно от лекия, неангажиращ начин, по който героите се справят с несигурностите в живота, пише Mental Floss.

Хекстър добавя още, че гледането на сериала действа и неусетно възстановяващо - докато проследяваме новопоявяващите се за персонажите предизвикателства, превъзмогнати в хода на събитията, най-често в контекста на приятелски и романтични връзки.

Телевизията, рисковете за здравето и колко най-много време да прекарваме пред телевизиора

Кога гледането на телевизия става опасно за здравето

Границата, която трябва да поставим

Затова, вместо да се стресираме за работата, финансите си или други житейски терзания, съвсем без угризения може да се отпуснем на дивана у дома и да успокоим съзнанието си с няколко от любимите си епизоди. Или пък сезони - все пак имаме предвид и пристрастяващия ефект на ситкомите.