Впечатлени от снимките на Диляна Попова пред соленоводното розово езеро Ла Салина де Торевиеха в Испания, решихме да научим малко повече за него.

Диляна Попова и ваканцията ѝ в Испания

Секси ваканцията на Диляна Попова

Нека бъде лято

Всъщност езерата се оказаха две - Ла Салина де Торевиеха Ла Салина де ла Мата, които са част от Природния парк "Лас Лагунас де ла Мата и Торевиеха". Те са и единствените солени на територията на Испания.

Самият парк "Лас Лагунас де ла Мата и Торевиеха" е защитена територия от 3700 хектара, чиято екологична значимост е призната от 1972 г. с Конвенцията от Рамсар, и се намира в района на Вега Баха дел Сегура, южно от Аликанте.

Световната здравна организация е класифицирала мястото като района с най-здравословен микроклимат в Европа - а за това са виновни именно двете езера.

Освен че имат необичаен цвят, Ла Салина де Торевиеха и Ла Салина де ла Мата са и най-големите солени езера в Европа. Разделя ги планински масив, но са свързани по изкуствен начин помежду си. Използват се предимно за добив на сол. И в двете няма живот.

Розовият цвят на водата е свързан с активността на бактериите в нея, както и с много високата концентрация на сол. Наситеността му пък варира през различните месеци от годината. Но ако търсим някаква определена закономерност, която да ни позволи да посетим езерата във време, когато сме сигурни, че водите им ще бъдат най-ярко или най-бледо розови, такава няма. Всичко е въпрос на късмет. 

Всъщност водата на езерото Ла Салина де Торевиеха по-принцип е с по-наситен розов цвят, за разлика от Ла Салина де ла Мата, чийто води в определени месеци на годината са дори зеленикави. 

Природният парк "Лас Лагунас де ла Мата и Торевиеха" е идеален за любителите на разходките, които харесват чистия въздух, изумителната природа и, разбира се, обичат розовия цвят и по принцип. Езерата са и ежегодна спирка по пътя на хилядите мигриращи прелетни птици, които правят мястото още по-красиво и живо.