На специално събитие в София бе представен най-новият модел на BMW - XM. Разточителното SUV заема най-високото стъпало в гамата от джипове на марката и според германците отбелязва началото на нова ера.

BMW XM, хибридната сила и защо Lamborghini Urus има от какво да се притеснява

Има ли защо Lamborghini Urus да се притеснява от новото BMW XM

Разточителен лукс, два електромотора и поне 644 к.с.

За пръв път от дебюта на легендарното BMW M1 през 70-те, спортното подразделение на компания BMW M GmbH представя самостоятелно разработен сериен модел.

Новото BMW XM съчетава впечатляващ външен вид с изобилие от мощност, благодарение на иновативната си plug-in хибридна система.

Снимка 615904

Източник: BMW

Последната се състои от изцяло нов 4.4-литров V8 туин-турбо двигател и електромотор, които заедно произвеждат мощност от 653 к.с. Това е достатъчно за постигането на ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.3 секунди и развиването на максимална скорост от 270 км/ч.

Снимка 615908

Източник: BMW

Именно тази мощност превръща XM в най-мощния сериен модел на BMW в цялата история на компанията.

Снимка 615907

Източник: BMW

Неотдавна стана ясно, че на пазара ще се предлага и Red Label версия на модела, която извисява тези показатели до неприличните 748 к.с. и 1000 Нм комбинирана мощност.

BMW XM Label Red е най-мощният M модел на марката до момента

BMW пуска най-мощния си M модел до момента

XM Label Red ще бъде изключителен

Освен всичко друго, BMW XM е и първият M Hybrid модел на баварците. Той може да измине близо 90 км само на ток, което означава, че спокойно може да се използва като електромобил в ежедневието.

Снимка 615906

Източник: BMW

Впечатляващото е, че въпреки размерите и внушителния си външен вид, XM е способен на среден разход от около 1.5 л/100 км според стандарта WLTP. Цените в България започват от 335 300 лева, а поръчки ще се приемат от месец юли.