Празниците винаги са свързвани с много положителни емоции, но и с известна доза стрес. Кое от двете ще надделее, зависи най-вече от нас.

Коледните и новогодишните празници са в края на годината и съвпадат с времето за равносметки и планове за следващите 12 месеца. Също така, те са свързани с големи разходи и големи очаквания, които могат сериозно да ни натоварят - и бюджета, и емоциите ни.

А често се случва след като цялата празнична еуфория отшуми да останем с едно неприятно чувство на празнота, на неудовлетворение - от себе си, от плановете си, от реалността. Ето няколко прости стъпки как да избегнем следпразничната депресия.

Снимка 458932

Източник: iStock

Цели

Когато празниците са зад гърба ни е доста вероятно да се надценим и да си поставим прекалено високи цели. Но трябва да бъдем преди всичко реалистични за това какво можем да псотигнем в краткосрочен план. В противен случай си гарантираме чувство на неудовлетворение и едно напрежение как да стигнем желаната цел.

Тренировка

Тя е добро решение за всеки случай, в който не се чувстваме добре емоционално и психически. Натоварването на тялото е разтоварване за ума и една страхотна терапия. В тялото ни се отделят хормони, които са естествени антидепресанти и бързо ще успеят да върнат усмивката на лицето ни.

Забавен кадър

Покрай цялото бързане и цялата еуфория със сигурност имаме нужда да забавим малко ритъма. Мисията ще е успешна с няколко посещения на йога или практикуване на медитация в домашния условия. Това са необходими минути, които да откраднем само за себе си.

Снимка 458931

Източник: iStock

Ваканция

Кратко бягство от реалността в първите дни на новата година също е повече от добра идея. Така от една страна се награждаваме, че сме преминала през цялата емоционална лудница на празниците, а от друга, си гарантираме намаляване на депресивните и тревожни състояния и подобряване на настроението.

Приятели

Те са най-доброто лекарство, когато усещаме, че нещо не е наред. Ако настроението ни клони към нула, веднага трябва да се обградим с хора, които знаят най-добрия начин да го повишат. Компанията на позитивни хора винаги оказва влияние на начина, по който се чувстваме.

Записки

Когато сме в дупка, имаме навика да гледаме живота само от лошата страна. За да излезем от този порочен кръг, взимаме химикалка и лист хартия и записваме всичко положително в живота ни. Вероятно ще останем изненадани колко може ще успеем да изброим, пише The Healthy.

Снимка 458940

Източник: iStock

Сезонни забавления

Времето винаги оказва влияние на настроението ни. Но само ако му позволим, разбира се. Вместо да стоим затворени вкъщи и да се оплакваме колко е студено и неприятно навън, можем да се облечем топло, да покараме кънки на лед с приятели или да се разходим по заснежените склонове на най-близката планина. Всеки сезон има своя чар.

Кундалини йога и как практиката може да ни помогне при ОКР

Един неочакван съюзник в борбата с ОКР

Тайните на древните практики

Слънце

Дори навън да е студено, слънчевите лъчи вероятно се опитват да се прокраднат в дома ни. Ако нямаме възможност да прекараме известно време навън и да се заредим с витамин D, трябва да вдигнем щорите, да дръпнем завесите и да пуснем светлината да стигне до нас.