Много са начините да вкараме коледния дух дома си още в началото на декември - от украсяване на елхата през печене на канелени курабийки до декорацията с всякакви коледни артикули. Няколко декоративни растения също са олицетворение на празничното настроение.

Ретро играчки за елха, коледни къщички, чаши с Дядо Коледа - няколко деко тенденции за тази Коледа

5 ретро украси за тази Коледа

Когато можем да извадим стъклените играчки от мазето

Освен коледничето (известно още като коледен кактус или шлумбергера), такава е и коледната звезда, позната и с латинското си име поинсентия. Най-популярният й вид е яркочервен, но има още бяла, както и мраморна поинсентия. А ето и петте най-чести грешки при отглеждането й.

Досег със студа

Коледната звезда е родом от Южна Америка и обича топло. Точно заради това се отглежда в парници и се форсира да цъфти по време на коледните празници. Още при закупуването й можем да я увредим, докато я пренасяме от магазина до колата и до дома в студа. Най-добре е да я увием в хартиен или найлонов плик, за да я предпазим от студа при транспортирането й.

Снимка 597821

Източник: iStock

Мястото, където ще стои

Далеч от течение, както и от пряко отопление като конвектор, камина, климатик, на светло, но без пряка слънчева светлина - това е мястото на поинсентията. При такива условия понася температури от 13 до 25 градуса.

Преполиване или недостатъчно вода

В никакъв случай не бива да отглеждаме коледната звезда в саксия или кашпа без дупчици за оттичане на прекалената вода. Ако тя "плува" във вода, листата пожълтяват и окапват, корените загниват и растението умира. Не бива обаче и да забравяме да го поливаме - земята трябва да е леко влажна на пипане, но не подгизнала.

Снимка 597819

Източник: iStock

Подхранване

Докато цъфти, поинсентията не е нужно да бъде торена. При повече късмет тя ще запази цветовете си до февруари. Ако смятаме да я отглеждаме като зелено растение след това, можем да започнем да я подхранваме от май нататък.

Снимка 597820

Източник: iStock

Целогодишно отглеждане

Възможно е, макар да не можем да си гарантираме, че коледната ни звезда ще цъфне и за следващата Коледа. Когато нощните температури не падат под 15 градуса, можем да пресадим растението в по-голяма саксия, да го подрежем и изнесем навън. Към август следва ново подрязване и прибиране обратно вътре, където коледната звезда трябва да е на тъмно поне 14-15 часа на денонощие - можем да го постигнем с хартиен плик, с който да покрием саксията. През ноември, ако сме били старателни, би трябвало да започнат да се образуват цветове, съобщават ни от Better Homes & Gardens.