България е супер! Природата на България - два пъти! Който не вярва, нека само се замисли колко малко са местата по света, където сутринта посрещаме изгрева на морския бряг, а на вечерта гледаме как слънцето потъва между склоновете на планинския пейзаж.

Късметлии сме, защото тук природни забележителности ни дебнат отвсякъде - стига, разбира се, да имаме очи да ги видим и желание да ги обиколим.

Обиколката, която ние поемаме, трябва да ни върви по вода, защото именно минералната вода е пътеводната ни светлина. А минерални извори в България - стотици. При това бликат по цялата карта на иначе малката ни по площ страна. Някои са известни по цял свят, а някои - само на местните.

Снимка 521082

Източник: iStock

Естествено, и тук важи максимата, че не само количеството е важно, а и качеството. А ние и тук сме без забележки - дали за пиене, дали за къпане, минералната вода у нас е природен лек още от древните траки и римляни. А те - където видели лековит извор, създавали около него град. Някои съществуват и до днес.

Днес България е на второ място по минерални извори в Европа. Част от тях се намират в три от най-известните ни балнео и СПА курорти, който са нашият и избор, и извор за водно пътешествие.

Ренесансът на българското вино

Ренесансът на българското вино

Когато България се върне обратно сред звездите в новата винена карта на Европа

Сапарева баня

Както разказват местните, едно време тук са си варили картофи и яйца в центъра на града. И вместо да изразходват дървата за огрев, бабите и дядовците на днешните жители на Сапарева баня са хващали тенджерата и хоп - при гейзера.

Не знаем доколко вярна е тази местна история, но едно е сигурно - когато наближим центъра на Сапарева баня, със сигурност ще ни замирише на яйца, макар и развалени. В действителност това е сярата, която идва от 103-градусовата вода на най-горещия гейзер в континенталната част на Европа.

А подобни гледки се виждат само в научнопопулярните филми. И да, на живо гейзерът е доста по-внушителен. Само можем да си представяме какво им е било на строителите, които през 1957 г. го откриват в откриват в цялата му мощ... И то съвсем случайно.

Снимка 521638

Източник: iStock

За да укротят тази земна сила, местните превръщат гейзера във фонтан. От него водата играе своя горещ танц на 18 метра над земята, а парата се носи надалеч. Заради температурата от над 100 градуса, тук само гледаме и се наслаждаваме - никакво пипане.

Но вода в Сапарева баня - колкото си поискаме. И освен да впечатлява - тя и лекува. А това го разбират още траките и римляните. Днес от техните бани може да са останали само няколко полуразрушени стени, но градът продължава да е притегателна точка за природно лечение и удоволствие.

Доказателството е само на няколко минути от горещия гейзер. Обществената баня ще ни предложи къпални, балнеологично лечение, СПА център и закрити минерални басейни. Защото точно така се отпуска истински и тяло, и дух.

В Сапараева баня обаче не се идва само на баня. Хващаме ските и след няколко километра сме в Паничище. Или пък се качваме на лифта за Седемте рилски езера. Или просто се отдаваме на активна пълноценна почивка - без телефони и без компютри.

Павел Баня

Още един град, който се издава с името си. Издават го и останките от римско време, които показват коя е силата на това място.

Говори се, че преди десетилетия хората по улиците тук са се поздравявали с "Честита баня" вместо "Добър ден". Днес по-добре да не пробваме този поздрав, а да се придържаме само към банята. Останалото ще свърши водата в комбинация с чистия планински въздух.

Снимка 521641

Източник: iStock

Бонус са носещите се по улиците на града аромати на роза, лавандула и салвия. Разположени около Павел Баня, полетата с тези маслодайни култури са и перфектен пейзаж за снимка. И за да затворим кръга, защо да не си направим и един ароматен тур. Точно с такъв местните ще ни покажат пътя от листенцата до ароматните масла и парфюми в шишенцата, като ни разкрият много от тънкостите на занаята си.

Отново местните ще ни приемат топло и в дома си, защото в Павел Баня на почит е селският туризъм. Не че няма луксозни СПА хотели с минерални басейни, но спокойно можем да отседнем при някоя усмихната баба, да разтоварим багажа, да вземем халата и джапанките и да се отправим към градската баня.

Водата тук е с температура около 50-60 градуса и е идеална за отпускаща и лековита баня. Подходяща е за куп болежки на опорно-двигателния апарат и на нервната система. Травми също поправя.

Разбира се, винаги можем да хванем и гората или да посетим Ентографския комплекс "Дамасцена". А ако се окажем в Павел Баня през юни, няма да пропуснем и Празника на розата и минералната вода.

Хисаря

Хисаря може и да си няма баня в името, но пък има на територията си цели 22 извора. Което на площ, като неговата, е много. Затова и днес често му казват българското Памуккуле - дали е така, всеки сам ще преценява на място.

А изворите на Хисаря са с различна температура и състав на водата, но имат и нещо общо - че са доказано лечебни, както ако ги пием, така и ако се къпем в тях.

Още преди хиляди години римският император Диоклециан дочува, че по земите на днешния Хисаря тече чудотворна вода. С надеждата тя да помогне на тежкоболната му съпруга, той събира свитата си и се установява тук, създавайки Диоклецианопол.

Снимка 521091

Източник: iStock

В града той изгражда няколко терми, които остават в историята със своите мащаби и пищност. Очевидно е хвърлен много труд, защото и до днес са най-запазените по нашите земи. Владетелят оформя центъра на града около извор Момина баня, от който блика най-вкусната хисарска вода.

Но в Хисаря се случва и нещо друго - тук се поставят и основите на организираното балнеолечение в България. На водата от пет от местните извори се прави и първият химичен анализ на територията на страната - още по времето, когато е разделена на Княжество България и Източна Румелия.

Снимка 521093

Източник: iStock

Водата тук става и за пиене, и за лечение. Помага при заболявания на опорно-двигателния апарат, проблеми с ендокринната система и обмяната на веществата, както и при бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Ако сме от хората, които не вярват, че една вода може да ни излекува, тогава задължително трябва да се отбием в Музея на бъбречните камъни - тук ни чакат повече от 12 хиляди камъчета, изхвърлени от пациенти по време на лечение. По-добро доказателство от това, здраве му кажи.