50 хил. частици микропластмаса попада в организма на средностатистическия жител на планетата на година. Реалният им брой обаче може да е много по-висок, защото за момента са изследвани само малка част от храните и напитките, които консумираме.

Това е стряскащата статистика на ново изследване, публикувано в списание Environmental Science and Technology, проведено от Университет Виктория в Канада. В него учените натъртват, че редовното пиене на бутилирана вода драстично увеличава броя на консумираните пластмасови частици в сравнение с консумацията на чешмяна вода.

Микропластмасата се образува от разграждането на пластмасов боклук и присъства буквално навсякъде на планетата - от въздуха и почвата до реките и най-дълбоката част на океаните.

Изследването на Университета Виктория базира данните си на проучвания на наличието на пластмаса в рибата, морските дарове, солта, захарта, водата, бирата и въздуха. Други храни като хляб, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци още не са проучени напълно.

Снимка 427374

Източник: iStock

Най-стряскащото в настоящото и всяко друго изследване за това колко пластмаса попада в телата ни е, че учените още не са проучили какъв ефект има наличието й върху организма ни. Знае се, че се отделят токсични вещества и че някои микропластмасови частици са толкова малки, че директно се озовават в тъканите.