Със своя бюст на Ленин, културен център и офиси на КГБ, изоставеното съветско селище Пирамида изглежда като изкривена от времето арктическа странност.

Русия обаче превръща развитието на Арктика в стратегически приоритет, възлагайки надеждите си за надмощие в региона на флота от гигантски атомни ледоразбивачи.

Малкото бивше миньорско селище Пирамида междувременно помага на Москва да запази отпечатък в норвежкия архипелаг Свалбард, който се намира високо над Арктическия кръг.

Снимка 583398

Източник: iStock

Норвегия - член на НАТО - получава суверенитет над Свалбард съгласно Парижкия договор от 1920 г., но всички подписали, включително Съветския съюз, имат равни права да изследват и експлоатират неговите минерални ресурси.

Русия започва да добива въглища в Баренцбург, друго селище в архипелага, през 1931 г., а по-късно и в Пирамида, където руската общност нараства до 1200 души между 1960 и 1980 г.

От западната страна на желязната завеса, селището сякаш предоставя прозорец към съветската власт, култура и самодостатъчност - от свиневъдството до неговото 300-местно кино, плувен басейн, гимназия и болница.

Снимка 583397

Източник: iStock

Но когато Съветският съюз се разпада, докато добивът в Баренцбург продължава, този в Пирамида спира през 1998 г. А тъй като производителността му намалява, миньорите просто напускат селището.

Ърнест Шакълтън, "Ендюрънс" и откриването на кораба в Антарктика

Впечатляващо ново откритие на Антарктида

Корабът на Ърнест Шакълтън - открит непокътнат

На пръв поглед Пирамида вече изглежда като призрачен град. Никой не живее там освен шепа руснаци, които управляват хотел, и белите мечки, с които посетителите рискуват да се изправят лице в лице.

Но въпреки че миньорската общност отдавна е изчезнала, нищо не е унищожено, а останките от дейността им предлагат поглед към разцвета на съветската ера. Единствено сградите са захабени от десетилетия сурови зими.

Снимка 583396

Източник: iStock

На пирамидалната планина, дала името на селото, още личат релсите на фуникуляра, по който са теглени ремаркетата с въглища.

Вътре в сградите сякаш времето е спряло, а обитателите сякаш са напуснали внезапно, но ще се върнат всеки момент.

Бутилките с руда са подредени във витрините в административните офиси, където календарите все още висят по стените, а помещенията на КГБ са с подсилени врати и папки на миньори, разпръснати по масите.

Снимка 583394

Източник: iStock

Класните стаи са украсени с детски рисунки, а чашата на учителя все още стои на бюрото му. 

Но Юрий Угрюмов от Института за изследване на Арктика и Антарктика, базиран в Санкт Петербург, каза, че Пирамида не е просто място на историческа памет.

Снимка 583399

Източник: iStock

"Това село не е изоставено, то е временно задържано", казва той пред AFP.

В момента Русия развива туризъм и изследвания в Пирамида, като привлича там глациолози, хидролози и морски експерти за научна работа, уточняват от Daily Sabah. 

Мъжът, който обикаля с колело замръзналата Арктика

Мъжът, който обикаля с колело замръзналата Арктика

И целия свят

"Тук има надежди за интересно бъдеще", категоричен е Угрюмов, който ръководи руската арктическа експедиция до архипелага.