На повечето от нас ни е позната ситуацията, в която се прибираме от пътуване и багажът ни чака с дни да го разопаковаме и подредим. Разбира се, има и хора, които свършват тази работа на мига, щом прекрачат прага на дома.

Ако обаче ние сме от първия тип, вероятно се оправдаваме сами пред себе си с най-обикновен мързел. Психолозите обаче имат различна гледна точка, включваща няколко причини за "синдрома на неоправения багаж".

Вълнение

Него просто го няма, за разлика от момента, когато опаковаме багажа и се подготвяме за тръгване. И тъй като не се чувстваме мотивирани да разхвърляме куфара, смятаме това за досадно задължение, което гледаме да отложим максимално във времето. А и нямаме и краен срок, който да ни пристиска да го направим.

Според клинични психолози, отлагането на разопаковането на багажа може да се дължи на желанието ни да удължим усещането на свобода, което ни дава пътуването, както и да отказваме да приемем, че сме се върнали към обичайното си ежедневие.

Снимка 453546

Източник: iStock

Изкушение

Да отлагаме разопаковането на багажа може да бъде форма на отлагане, смесена с отричане. Тези чувства се появяват, когато ни е неприятно да правим нещо. Все пак, да изпразним куфара значи, че ваканцията е свършила, а на нас това не ни харесва.

Когато отлагаме, ние отричаме края на пътуването, един вид сме в траур, че е свършило, въпреки че е доста безсмислено и не променя фактите. Понякога просто искаме да усетим, че имаме контрол над ситуацията и нещата ще се случат, когато ние преценим, пише Huffington Post.

Снимка 453548

Източник: iStock

Вещи

Вероятна причина да не искаме да се захващаме с разопаковането на багажа е, че имаме прекалено много вещи и прекалено много от тях взимаме, когато сме на път. Тогава задача се превръща в психологически трудна. Тъй като осмислянето от какво всъщност се нуждаем и от какво - не също е сложна задача, мнозина се опитват просто да я отложат във времето.

Как би ни се отразило пътуване до Марс

Как би ни се отразило пътуване до Марс

Готов ли е човешкият организъм за дълбокия космос

Какво да направим

Ако и ние имаме същия проблем с разопаковането на багажа, първата и най-важна стъпка, която трябва да изпълним, е да пътуваме с възможно най-малко вещи. Полезно е и да държим куфарите си организиран, като използваме несесери и отделни торби. А най-добрият съвет е да разопаковаме багажа си веднага щом се приберем. Така няма да си оставим време да отлагаме.