Съдейки по скоростта, с която компании като SpaceX и Blue Origin развиват идеите си за достигане и колонизиране на Марс, можем да заключим, че в следващите години пътешествията до "червената планета" ще станат реалност за мнозина.

Джеф Безос инвестира в космоса, защото планетата ни върви към разруха

Джеф Безос инвестира в космоса, защото планетата ни върви към разруха

Защо Безос инвестира милиардите си в космически проекти

Пътуването до Марс обаче крие различни опасности за здравето на човешкия организъм в сравнение с тези, на които се подлагат космонавтите в Международната космическа станция.

Това се дължи на наличието на най-различни видове радиация в дълбокия космос, които могат да имат негативни ефекти върху голям набор от процесите в тялото ни.

Снимка 437570

Източник: iStock

И тъй като все още няма и завърнали се от Марс хора, които да бъдат изследвани за потенциални отклонения в здравето, учени от Колорадо и Калифорния, САЩ, са се заели да тестват ефектите на дълбокия космос върху гризачи.

В специално създадени лаборатории учените облъчват мишки и плъхове с определени видове радиация, които симулират облъчването, което би причинило едно шестмесечно пътуване до Марс.

Снимка 437569

Източник: iStock

Резултатите сочат, че подобно начинание хвърля централната и периферната нервна система на животните в пълен хаос, причинявайки редица от дисбаланси в мозъка им.

Гризачите, подложени на лъчението, стават по-страхливи, объркани, антисоциални и неспособни да комуникират помежду си. Нарушава се паметта им и стават тревожни, казват още учените.

Наблюдават се клетъчни промени в хипокампуса - една от ключовите структури в мозъка, служеща като свързващ хъб за мозъчните сигнали. Това от своя страна е отнело способността на мишките да научават нови неща и да правят референции към вече заучени поведения и явления.

Снимка 437571

Източник: iStock

По-притеснителното е, че измерванията върху способностите на гризачите са направени шест месеца след облъчването, което сочи, че дефектите имат дълготраен ефект.

Джеф Безос, Blue Origin и визията на милиардера за живота в Космоса

Безос показа как ще живеем в Космоса

Прекалено е хубаво, за да е истина

Въпреки че става въпрос за малки на размер бозайници, а не за хора, учените смятат, че "съществува голям шанс" резултатите да са показателни за реалните последствия, с които астронавтите биха се сблъскали на истинска мисия до Марс.