В последните години темата за увреждането на озоновия слой някак се измести на заден план от тази за замърсяването с микропластмаса, което добива всe по-застрашителни размери.

Но последното откритие на NASA насочва вниманието ни отново към дупката над Антарктика. Принципно тя увеличава размерите си през септември и октомври, но последната сателитна снимка от началото на миналия месец показва изненадващи резултати.

В момента дупката в озоновия слой е с най-малък размер, откакто тя е обект на изследване. Първата й снимка е направена през 1982 г. 

На 8 септември тя достига своя пик от 6.3 милиона квадратни мили. Скоро след това обаче вместо да достигне до обичайните около 8 милиона, озоновата дупка се смалява до изненадващите 3.9 милиона квадратни мили, което е около 6 276 000 километра.

Това е едва третият път за 40 години, в който се наблюдава подобно явление, но озоновата дупка така и не е достигала чак толкова малък размер. За учените обаче това няма пряка връзка с климатичните промени. 

Според тях, смаляването на озоновата дупка се дължи на по-високите температури в стратосферата над Южното полукълбо. Те са причината да не сe образуват облачни частици, които унищожават молекулите озон и нарушават цялостта на слоя.

Но това е териториално, а не глобално явление, затова и не бива да се радваме прекалено рано. Моментното смаляване на озоновата дупка не значи, че този слой, който не предпазва от вредните слънчеви лъчи, ще успее да се възстанови като с магическа пръчка, пише CNN.

Първото пряко доказателство за затварянето на озоновата дупка

Първото пряко доказателство за затварянето на озоновата дупка

Можем, ако искаме

Прогнозите на учените са, че през 2070 г. озоновият слой ще може да възстанови своята цялост, защото съединенията, които му нанасят основна вреда, са все по-малко и по-малко.