Лято е, време е за море и, ако все така оставяме резервациите за последния момент, може да разнообразим обичайните си дестинации като почерпим вдъхновение от новата класация на организацията European Best Destinations. Традиционно тя предлага за всекиго по нещо, а предложенията са в класацията на най-добрите плажове в Европа. Ето и кои са тези, спечелили най-много гласове от международните туристи.

Паскира - европейският плаж с най-сините води, който изпреварва Малдивите и Бора Бора

Европейският плаж с най-сините води, който изпреварва Малдивите и Бора Бора

Ето как изглежда и топ 10

10. Calpe Beach, Испания

Тук може да се почувстваме като в Маями. Кристално чиста вода, златен пясък, много палми, високи сгради в близост до плажната ивица и една огромна скала навътре в морето, която е най-голяма атракция. Можем да намерим както забавления, така и място за релакс.

Снимка 669109

Източник: iStock

9. As Catedrais Beach, Испания

Още едно испанско предложение, което намира място в топ 10 на европейските плажове с дължина на плажната ивица над километър и половина, ситен пясък и впечатляващи скални образувания, които си заслужава да се видят отблизо. Входът е свободен, но през летния сезон броят на посетителите дневно е ограничен, затова е по-добре да си направим предварителна резервация.

Снимка 669114

Източник: iStock

8. St Paul's Bay Beach, o. Родос, Гърция

Това е един от най-добрите тайни плажове в южната ни съседка. Той е защитен от вятър и вълни, има кристални води и е подходящ както за семейна ваканция, така и за денонощни партита край брега. 

Снимка 669115

Източник: iStock

7. Odeceixe Beach, Португалия

Определян е като едно от чудесата на страната. Любим е на любителите на природата, както и на сърфистите. Задължително трябва да видим плажа и от високо, като се покатерим по скалите.

Снимка 669116

Източник: iStock

6. Las Teresitas Beach, Канарски острови, Испания

Третото испанско предложение, което също не е за изпускане. Това е най-красивият плаж на канарските острови, който е подходящ както за лежерна почивка, така и за водни забавления. Разположен е в залив, заобиколен е от много скали и природа. Известен е и със златния си сахарски пясък.

Снимка 669117

Източник: iStock

5. Porto Timoni, o.Корфу, Гърция

Това е един от най-красивите гръцки плажове, който отново бележи скок в тазгодишното подреждане. Тук всъщност плажовете са два, сгушени между скалите и красива лагуна, малко каменисти, но с тюркоазени води. Див и спокоен - перфектен за лятно бягство.

Снимка 669118

Източник: iStock

4. Canal d'Amour Beach, o. Корфу, Гърция

Втори плаж от острова в челната петица и това съвсем не е случайно. Този е наистина забележителен, защото се намира в тесен залив между огромни пясъчни образувания, между които има канал - оттам идва и името му. Има и местно вярване, според което двойките, които плуват във водите тук, ще се оженят до 12 месеца.

Снимка 669119

Източник: iStock

3. Ölüdeniz Beach, Турция

Този плаж е известен и като Синята Лагуна и едно от морските съкровища на Турция. Обграден е от впечатляваща природа, плажната ивица е дълга и въпреки това често тук е доста пренаселено.

Снимка 669120

Източник: iStock

2. Monte Clerigo Beach, Португалия

Този плаж в подножието на върха печели одобрението на туристите в красивата си природа, плажните барове, рибарското селище наблизо. А районът около него също си струва да се обиколи заради вкусната храна, прекрасните вина и още нещо.

Снимка 669166

Източник: iStock

1. Ghajn Tuffieha Bay Beach, Малта

Победителят е на малката островна държава, която определено има с какво да впечатли туристите. Този плаж е напълно в духа на устойчивия туризъм, полагат се много грижи за запазване на природата. Водата и пясъкът са изключително чисти, а заведенията предлагат най-високо ниво на обслужване и качество.

Снимка 669169

Източник: iStock

В близост са и двата малки острова Гозо и Комино, до които може да стигнем с лодка. От организациятa препоръчват Малта като дестинация, която си заслужава да се посети и заради възможностите за активности, които предлага - като катерене, колоездене, яздене, гмуркане и други. Страната също така е определена като най-добрата LGBTQ+ дестинация и една от трите най-добри за туристи в цяла Европа за 2024 г. според European Best Destinations.