Авокадото отдавна е всепризнато за суперхрана, а в последните години консумацията му стана ежедневие за всички, запалени по здравословното хранене. Но май дори те, както и ние, признаваме, не са много наясно с цялата истина за плода.

Огромната ядка в сърцевината на авокадото е малко дразнеща от гледна точка на това, че като я махнем, остава по-малка част, която да похапнем както решим. Но истината е, че и тази част на плода може да влезе в употреба, стига да знаем как.

Наука

Основният проблем в случая е, че няма достатъчно изследвания и категорични доказателства, че ядката на авокадото не носи вреда при консумация. Дори да не забелязваме моментален отрицателен ефект, не е изключено той да се появи впоследствие, при честа консумация на тази част на плода.

В контраст с колебливото мнение на изследователите, много блогъри и инфлуенсъри на тема здравословен начин на живот дават всевъзможни предложения какво да правим с ядката и ни убеждават, че не просто не е вредна, но е супер полезна.

Причината - в нея се съдържат 70% от антиоксидантите на авокадото, както и голямо количество фибри. На кого да вярва човек...

Гуакамоле

Ако никак не ни се нрави идеята да ядем голямата ядка на авокадото, може спокойно да си приготвим плода по добре познатия начин - под формата на дип. А за да не потъмнее, просто слагаме ядката в сместа, докато дойде време да си похапнем гуакамолето.

Смути и чай

Едно от предложенията на влогърите е да добавим ядка на авокадо, която предварително сме настъргали или минали през блендера, към сутрешното си смути. Така ще си набавим допълнително количество калций, калий и магнезий. 

Друга идея, която също поставяме под съмнение, е отвара от ядките, пише MNN. Тя има горчив вкус и се нуждае от допълнително подсладяване. Може да си направим и просто пудра от фино смлени ядки, която да поръсваме върху салати и ястия.

Маска и сапун

Щом е полезно за здравето, няма как да не е и за красотата, нали? Едното предложение е скраб с настъргана ядка. Отново я минаваме през блендера, след което я смесваме с любимия почистващ продукт, преди да нанесем с масажни движения върху лицето и тялото.

За по-здрава и красива коса в интернет можем да намерим следната рецепта за шампоан. Настъргваме три ядки от авокадо и ги слагаме да се варят около половин час с три-четири чаши вода. Оставяме да изстине и смесваме с малко количество от нашия шампоан. Приблизителното съотношение шампоан - отвара 1:5.

Засаждане

Разбира се, ядката дава възможност и да си отгледаме авокадо у дома. Единият вариант е да я засадим директно в почвата, а другият - да сложим в нея три клечки за зъби и да потопим само малка част в чаша с вода. После просто наблюдаваме покълването, което започва след няколко седмици.

Изкуство

И едно предложение за по-сръчните. Може да си направим сувенири или висулки от изсушени ядки, които издълбаваме с малко ножче или уред за гравиране. Бас хващаме, че трудно някой ще познае какъв материал сме използвали.