Все повече представители на науката излагат доказателства за това, че в момента наблюдаваме шестото голямо изчезване на видове от лицето на планетата.

Покачващите се температури и загубата на хабитат, причинени от човешка дейност, се оказват пагубни за много и най-различни видове. Една от най-големите заплахи за всички нас са променящите се океани.

От известно време учените наблюдават намаляване на кислорода в големите водни басейни по планетата, съпроводено от осезаемо покачване в температурите на водата.

Рибата, количеството й в Световния океан и един притеснителен доклад

Рибата в Световния океан е крайно недостатъчна

Прогнозите са притеснителни

Това състояние на океаните е пагубно за много от обитателите им и дори за хората, които могат да се окажат второстепенна жертва на измененията.

Като пореден утежняващ ситуацията за хомо сапиенс фактор, учените твърдят, че един определен вид животни не само не умират в следствие на промените в океана, но дори процъфтяват.

Уви, не става въпрос за миловидни морски кончета или цветни рибки, а за медузи - животни, които в продължение на 500 милиона години са еволюирали в крак с променящата се Земя и могат да устоят на какво ли не.

Снимка 450511

Източник: iStock

Вместо да намаляват успоредно с останалите изчезващи видове, медузите се чувстват все по-комфортно в затоплящия се, пълен с пластмаса океан.

Високите температури дори спомагат за по-бързото развитие на ембрионите на медузите и удължават размножителния им период.

Снимка 450512

Източник: iStock

Te нямат проблем с понижаващия си кислород, тъй като не се нуждаят от много. При тях дробовете липсват, а кислородът се абсорбира директно през желатиновата им тъкан.

Хората също спомагат за оцеляването им, като ежегодно избиват милиони от хищниците, които обикновено заплашват слузестите създания.

Снимка 450510

Източник: iStock

Ако след всички новини и доклади по отношение на деградацията на океаните сме мислели, че няма как да стане по-зле, ето че очевидно има - хем топло и мръсно, хем пълно с медузи.