Един от негативните ефекти на глобалното затопляне, за който се говори от години, е бързото топене на ледниците. Той от своя страна води до неизбежното повишаване на нивата на водата в Световния океан. И това е тенденция, която изглежда все по-заплашителна.

От ООН за пореден път ни предупреждават, че океаните бавно, но сигурно се превръщат в наш голям враг, с който ще е все по-трудно да се борим. 

Щетите от супербурите, комбинирани с огромни вълни, както и цунамита и торднада, в бъдеще ще са способни да променят изцяло облика на крайбрежните райони, карайки жителите им да търсят по-сигурни места за живеене, по-далеч от бреговете на морета и океани. В тази връзка засегнати ще са над 280 милиона души.

Снимка 440612

Източник: iStock

В доклада на Организацията на обедините нации прогнозата звучи дори по- мрачно - че затоплящите се океани са способни да отключат мизерия на много места по света.

Тя се свързва не само с обезлюдяването на райони, но и с намаляването на рибните запаси на цялата планета, а оттам и със загубата на основния поминък за милиони по света.

Снимка 440613

Източник: iStock

Това, което може да се направи по въпроса, е ограничаване на ефекта от парниковите газове. Ако не се предприемат наистина ефективни действия още днес, до 80 години 30% от доскоро вечните ледени шапки ще бъдат разтопени.

Рибата, количеството й в Световния океан и един притеснителен доклад

Рибата в Световния океан е крайно недостатъчна

Прогнозите са притеснителни

В резултат на това не само нивото на Световния океан ще се повиши драстично, но в атмосферата ще се освободят и милиарди тонове въглероден диоксид от разтопените ледове, които още повече ще усложнят проблема, пише Independent.