Първо беше Венеция - миналата седмица популярната дестинация въведе дневна входна такса от пет евро за всички туристи, които влизат в града. С това се цели не само намаляване на тълпите, но и запазване на места, които са в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Защо Япония е най-популярната туристическа дестинация в света в момента

Страната, която беше затворена за туристи допреди година, но сега е най-популярната дестинация в света

Какво точно привлича туристите

Няколко дни след въвеждането на таксата в италиански град се появи новината, че в Япония строят голяма ограда, която цели да ограничи гледката към планината Фуджи.

Тя се изгражда в град Фуджикавагучико пред магазин от популярната местна верига Lawson. Паркингът му и районът около него са се превърнали в магнит за туристите, които искат да уловят в един кадър две от иконите на Япония - Фуджи и Lawson.

Магазин от веригата Lawson

Източник: iStock

Магазин от веригата Lawson

"Много е жалко, че трябва да правим това заради туристите, които не знаят да спазват правила", коментират от общината на града. Те допълват, че туристите не спазват законите за движение и оставят след себе си боклук.

Оградата, която ще е висока 2.5 метра и дълга 20 метра, цели да защити и разположената наблизо дентална клиника. Често туристите ползват паркинга й без разрешение, а някои дори са се изкачвали на покрива й, за да направят желаната снимка.

Град Фуджикавагучико и планината Фуджи

Източник: iStock

Град Фуджикавагучико и планината Фуджи

Япония преживява истински туристически бум след края на пандемията. През март тази година беше регистриран истински рекорд - 3 милиона туристи за месец, пишат Guardian.