Според класацията на Economist Intelligence Unit от ноември миналата година, Хонконг е най-скъпият град за живеене. След него се нареждат Цюрих и Париж. 

Коронавирусът, най-скъпите градове в света и как пандемията промени класацията

Новите най-скъпи градове в света

COVID-19 оказа влияние и тук

При изготвянето на това подреждане под внимание е взето съотношението на разходите за живот и цените на основни стоки и услуги. 

Но ако си говорим за свръх богати собственици на жилища - само за имоти на стойност над 30 милиона щатски долара, то любимият им град вече е друг.

Снимка 520264

Източник: iStock

Финансовата информационна агенция Wealth X и платформата за недвижими имоти REALM правят проучване, от което излиза, че няма друт град в света с толкова голям брой отделни собственици на жилища, които имат свръх висока нетна стойност, като Ню Йорк.

Авторите на проучването установяват, че към декември 2020 г. общо 24 660 богаташи се радват на основно или вторично местожителство в Голямата ябълка.

На второ място след Ню Йорк е друг привлекателен град - Лос Анджелис, където живеят 16 295 такива личности, после идва ред на Лондон (с 14 485 заможни собственици), Хонконг (14 235) и Париж (7035), уточняват от Rob Breport.

Снимка 520265

Източник: iStock

Докладът установява, че повечето вторични резиденции се намират в глобалните градове на Западна Европа, като Лондон е топ дестинацията в тази надпревара. Само 47% от ултрабогатите посочват за свой дом Голямата ябълка.

Снимка 520266

Източник: iStock

Градът с най-развита икономика в САЩ заема челно място, както по броя на лицата със свръх висока нетна стойност на основния си имот, така и на втородомците.

Лос Анджелис, Bel Air, The One - най-голямата в света и най-скъпата в САЩ къща за 350 милиона долара

Най-голямата къща в света е готова за продажба

Останахме без думи

И въпреки пандемията, Ню Йорк остава пердпочитан адрес за имот, дори и на трето жилище сред най-богатите, уточняват от Mansion Global.