Годината започна вълнуващо за почитателите на Opel, защото още през януари стана ясно, че компанията ще вдъхне нов живот на един емблематичен модел - Frontera.

Opel Frontera се завръща като изцяло нов SUV

33 години по-късно - голямото завръщане на Opel Frontera

Ето какво знаем към момента за изцяло новия SUV

Преди няколко дни Opel Frontera бе официално представен на събитие в Истанбул от изпълнителния директор на Opel Флориан Хютл и вече знаем много повече подробности около автомобила.

Новият Frontera трябва да бъде комфортен, просторен, но в същото време компактен SUV, който да е подходящ за дълги семейни пътувания.

Дързък външен вид

Opel Frontera ще бъде петместен автомобил, но вече споменатият просторен интериор ще позволи в бъдеще да се предлага и като седемместен.

Снимка 665261

Източник: Opel

Frontera е първият модел в серийно производство, който в центъра на предната решетка ще носи новата емблема на Opel - Blitz. От снимките прави впечатление правият силует, както изпъкналите калници и прагове.

Открояващата се С-колона отстрани пък придава по-дързък външен вид и дори намеква за спортен характер. Черната Vizor решетка интегрира предните фарове, които са Eco LED с автоматични дълги светлини.

Снимка 665260

Източник: Opel

Здравата позиция на автомобила се подчертава и от трапецовидния отвор за охлаждане в долната третина на предницата.

Просторен и модерен интериор

Вътре в новия Opel Frontera ще видим волан с нов дизайн и два 10-инчови широки екрана. Този пред шофьора ще служи, разбира се, за показване на важната информация за автомобила, а вторият е предназначен за информационно-развлекателната система.

Снимка 665262

Източник: Opel

Frontera идва като семеен автомобил, подходящ за дълъг път, ето защо предните седалки ще са Intelli-Seats и ще облекчават натиска върху опашната кост при по-продължително седене.

Моделът ще разполага само с две нива на оборудване - Frontera и Frontera GS, като ще са налични и още два опционални пакета за допълнителна персонализация. Платовете на седалките се предлагат от напълно устойчив рециклиран материал, а впечатление при тях правят контрастните шевове.

В интериора има много дребни детайли, които да направят пътуването по-лесно и комфортно. Един от тях е наличието на два USB порта за зареждане на смартфони и устройства отпред и два за пътниците на задната седалка.

Снимка 665259

Източник: Opel

Багажникът е с вместимост от 460 литра, а със сгънати задни седалки (60:40) се увеличава до 1600 литра. Ако това място не е достатъчно, могат опционално да бъдат поръчани релси за покрива, който може да понесе около 200 килограма товар.

Задвижването

Opel Frontera ще се предлага в два варианта на задвижване. Като хибрид с 48-волтова технология и като напълно електрически.

Снимка 665257

Източник: Opel

Frontera Hybrid разполага с мощност от 100 или 136 к.с. и 1.2-литров бензинов турбо двигател, разработен специално за хибридна употреба. Електрическият мотор е с мощност 21 кВ (28 к.с.), а скоростната кутия е електрифицирана шестстепенна с двоен съединител.

Opel Frontera Electric обещава да измине над 300 км (по цикъл WLTP), а във версията за "дълъг обхват" - около 400 км с едно зареждане. Поръчките в България започват от месец септември, а първите доставки се очакват през октомври тази година.

В идните месеци предстои да разберем какви ще са цените на Opel Frontera, но очакванията са базовата хибридна версия да струва около 40 000 лв, докато електрическата - около 55 000 лв.