Всеки знае, че Централните хали са емблематична за столицата ни сграда със 110-годишна история. За съжаление обаче с времето състоянието ѝ започна да се влошава. Добрата новина е, че ремонтът е вече в действие и тече от половина година насам. А целта след приключването му е Халите да възвърнат духа си, който да бъде запазен и за идните поколения. И вече има резултати.

Преди да се започне със същинските възстановителни дейности, сградата е трябвало да бъде почистена от следите от предходни реставрации, а след това да бъдат консервирани варовикът и гранитът.

Панайот Панов, който е един от авторите на проекта за реставрация, уверява, че материалите, които се използват за ремонта на Халите, се използват и при реставрация на световно значими сгради и обекти, като дава пример с египетска гробница.

Снимка 644122

Източник: Imp-act Agency

Към днешна дата вече са завършени реставрационни дейности по две от фасадите на сградата. Възстановен е и пълният обем на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, които не съответстват на оригиналния ѝ проект. Покривът е изцяло подменен и възстановен, а характерната метална конструкция, известна с това, че е изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г., е освежена.

Двата емблематични часовника на Халите също са вече реставрирани.

Интересно е, че сградата ще се сдобие с фонтан от зелен мрамор, който е поръчан за изработка по оригиналните ѝ проекти от началото на ХХ век. При ремонтните дейности не е пренебрегната и подовата част, като към момента се полагат близо 3000 кв.м плочки в нео-ренесансов стил.

Снимка 644125

Източник: Imp-act Agency

Иван Чернев, изпълнителният директор на Kaufland България, които се заеха със задачата да възстановят автентичния вид и предназначението на Халите, уверява, че това се прави детайлно и качествено. По думите му за целта се изготвят експертизи, провеждат се лабораторни и теренни изследвания и се използват модерни техники и подходящи материали.

По време на оставащото от ключовите ремонтни дейности, ще се наблегне на възстановяването и социализацията на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен, както и изграждането на "Интерактивна зона за археология и история".

Снимка 644121

Източник: Imp-act Agency

След като Халите бъдат отново "съживени" на ниво ремонт, те ще възвърнат и оригиналното си предназначение и атмосфера. Над 170 български доставчици на месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци отново ще могат да предлагат стоките си.

Иван Шишиев - фотографът зад "Етюд-и-те на София" за красотата и дефектите на столицата, и новата си книга

София, моя любов: фотографът Иван Шишиев с нов романс към града

Как изглеждат 24 часа в София

Ново допълнение пък ще бъде книжарницата за детски книги, която претендира да бъде най-голямата в страната и да наброява над 10 000 заглавия. Освен това посетителите на Халите ще могат да посещават и различни културни и социално-значими събития, за които ще бъде обособено пространство на сутерена.

Повече за идейните планове за Централните хали в София има тук.