Представяли ли сме си някога, че пътуването с влак може да се превърне в по-удобно и вълнуващо отколкото пътуването със самолет?

Пътуване с влак от Португалия до Сингапур и това ли е най-дългият маршрут

Най-дългият маршрут с влак

За колко време се стига от Португалия до Сингапур

Дори и да не сме, то сега му е времето да се размечтаем. Нека разкажем как би изглеждала тази възможност, и то в най-скоро бъдеще. Уютни спални капсули, плъзгащи се врати, ергономични седалки - всичко това звучи като от научнофантастичен роман. Но е съвсем реална картина от съвременната ни действителност.

Своите нови влакове показаха NightJet, част от австрийските железопътни линии ÖBB, в началото на септември. И по всичко личи, че идеята им е била да ги превърнат в новите любимци на всички пътници.

Дизайнът на вагоните се фокусира върху желанието на пътниците за повече уединение и безопасност. Затова важна част от интериора са подобните на пашкули кабини със заключващи се врати за отделните пътници, както и плъзгащите се капаци между капсулите на нивото на главата, за да има възможност за разговори между кабините, когато пътниците пожелаят. Сред другите модерни удобства на влаковете са безплатната безжична връзка, приглушеното осветление и меките места за сядане.

Структурата и разпределението във влаковете очевидно също е било добре обмислено. Всеки от тях има седем вагона, като два са за седящи пътници, два са двуместните спални вагона, а три - четириместните. Мини кабини за пътниците, предпочитащи да са по-самостоятелни, също се предвидени.

Общият брой хора, които могат да превозват новите NightJet е 254, което е дори повече от капацитета на повечето самолети за къси разстояния. Друг фактор, заради който тези влакове като нищо биха изместили самолетите по удобство и предпочитание от страна на пътниците за транспорт, е и скоростта. До цели 230 км/ч ще развиват влаковете.

Всичко това накуп звучи като гарантирано комфортно пътешествие. И то на доста приемлива цена. Цените на NightJet ще бъдат конкурентни на тези на авиокомпаниите, като билетите за спалните вагони са между 50 и 100 евро.

Shanghai Maglev, Fuxing Hao, Shinkansen, кои са най-бързите влакове в света

Кой са най-бързите влакове в света

На първото място са рекордните 431 км/ч.

А късметлиите, които ще могат да са сред първите, изпробвали новите модерни влакове, са пътуващите между големите централни европейски градове - Виена, Будапеща, Берлин, Милано, Рим и Цюрих. Първият от 33-те влака NightJet, в които ÖBB е инвестирала 700 милиона евро, ще бъде пуснат следващото лято, а всички останали ще тръгнат до 2025 г, пише The Guardian.