Заради окайващия вид на българските железници и непрекъснатите закъснения, пътуването с влак по родните ширини не е най-приятното нещо, което може да ни се случи. Често дори го избягваме, ако имаме някаква друга опция. А пътуването с влак всъщност е една от най-добрите, бързи, забавни, екологични и живописни възможности, които ни позволяват да стигнем от една до друга точка.

Как да пътуваме във влак с колело или домашен любимец

Как да пътуваме във влак с колело или домашен любимец

Насоки, цени и условия

От Reddit са наясно с това, затова заедно с помощта на професионални експерти в областта, те успяват да открият най-дългият възможен влаков маршрут в света. Маршрутът бележи началото си от Португалия и завършва чак в Сингапур. Дължината на трасето е цели 18 755 километра. Това разстояние може да бъде прекосено за 21 дни.

Всъщност този влаков маршрут поставя нов рекорд за най-дълго непрекъснато железопътно пътуване в световен мащаб.

Публикуваната в Reddit карта на маршрута показва, че пътниците тръгват от Португалия и минават през Испания, Франция, Германия, Полша, Беларус и Русия, преди да стигнат до източноазиатските страни - Монголия, Китай, Лаос, Тайланд, Малайзия и Сингапур, където завършва пътуването.

Интересно да се отбележи е, че маршрутът включва няколко малки смени и нощувки в емблематични градове, между които Париж, Москва, Пекин, Банкок, Куала Лумпур.

Според Марк Смит, експерт в областта на влаковите пътувания, който има основна роля в изчисляването на целия маршрут, едно такова пътуване ще ни струва около 1200 евро. Това е не само по-евтино, отколкото със самолет, но и много по-забавно и по-екологично.

Снимка 558250

Източник: iStock

Като едни от най-големите привърженици на пътуването с влак, веднага го набелязахме в желанията за следващата година. Предвид пандемичната обстановка обаче, може би ще се наложи малко да изчакаме, тъй като в момента на места по трасето на влака има наложени рестрикции. Например две от най-дългите отсечки, експресите Париж-Москва и Москва-Пекин, сега са спрени, пишат от Secret London.

Родопската теснолинейка, The Guardian и класацията за най-живописните пътувания с влак в Европа

Как родопската теснолинейка попадна в класация на The Guardian

Най-добрите пътувания с влак в Европа

Ние обаче сме ентусиасти и ще изчакаме, докато премахнат ограниченията, защото определено бихме искали да изминем тези 18 755 километра с влак.