Първото фотографско доказателство за съществуването на пръстените на Нептун NASA получава още през 1989 г. при прелитането на "Вояджър 2". Откакто видяхме бледите и прашни пръстени на планетата изминаха цели три десетилетия. Сега вече имаме възможността да ги видим и в инфрачервения спектър.

Сатурн, NASA, "Касини", Хризалис и новото предположение на учените за пръстените на планетата

Нова теория за произхода на пръстените на Сатурн

Смела и правдоподобна хипотеза

NASA публикуваха нови изображения, заснети от космическия телескоп "Джеймс Уеб", които разкриват дори и по-трудните за откриване пръстени на Нептун. В допълнение към няколкото ясни, тесни пръстена, на кадрите виждаме и по-бледите прахови ленти на планетата.

Любопитно е, че на снимките тя изглежда бяла. Макар и необичаен, този ефект се получава заради газообразния метан, който е част от химическия състав на планетата. На близката инфрачервена камера на Джеймс Уеб той просто няма как да изглежда син, в какъвто цвят сме свикнали да виждаме Нептун.

При наблюдението си на най-отдалечената планета в нашата слънчева система телескопът, освен пръстените ѝ, е уловил и седем от 14-те ѝ известни луни. Сред тях е и Тритон, най-голямата, която се движи около планетата по необичайна обратна орбита.

Юпитер, Джеймс Уеб, NASA и новите снимки на телескопа

Юпитер както не сме го виждали досега

Нови снимки на телескопа Джеймс Уеб

Този факт поражда хипотези от страна на учените, на които оттук нататък им предстои да изследват Нептун и луните му по-задълбочено, и то отново с помощта на телескопа "Джеймс Уеб", пише CNN.