Снимки на Юпитер космическият телескоп Джеймс Уеб направи още през юли. Ето че сега вече NASA ги показа и публично.

Телескопът "Джеймс Уеб" и първата снимка, която космическата обсерватория изпрати

Как е изглеждала вселената преди милиарди години

Първата снимка на телескопа "Джеймс Уеб"

Като "невероятни" описват астрономите изображенията на най-голямата планета в Слънчевата система, на които се виждат в детайли полярни сияния, гигантски бури, луни, както и пръстените ѝ.

Инфрачервените снимки е трябвало да бъдат изкуствено оцветени, защото инфрачервената светлина е невидима за човешкото око.

Астрономите също са приятно изненадани от красивите кадри и признават, че не са очаквали да се получат толкова добре, а и никога не са виждали самия Юпитер по този начин.

Първото изображение е съставено от няколко различни и показва как планетата изпъква в тъмния Космос. Отличителното голямо червено петно на Юпитер тук обаче изглежда бяло, но пък всичко останало сияе цветно. Планетата е набраздена със завихрящи се хоризонтални ивици от тюркоазено, зеленикаво, светло розово и кремаво. А над повърхността ѝ, както и на двата полюса, светят ярко оранжеви сияния.

На втората снимка Юпитер отново е цветен и хоризонталните му ивици сияят в синьо, кафяво и кремаво. Около екватора му пък едва се забелязват тънки пръстени, а в левия край на единия от тях се вижда малка бяла точка, която е всъщност луна.

Кадрите наистина са впечатляващи и имено точно такива се очаква да прави телескопът Джеймс Уеб, в който бяха вложени цели 10 милиарда долара. Той обединява международна мисия, в която участници са американската космическа агенция NASA и партньорите ѝ от Европейската и Канадската космически агенции.

Европа - луната на Юпитер, и предположението, че там има вода

Има ли живот на една от луните на Юпитер

Нови догадки на учените

Смятан за наследник на известния телескоп Хъбъл, на Джеймс Уеб са възложени надеждите за нови големи открития през следващите 20 години, пише BBC.