Огромното богатство на алкохолните милиардери може да накара човек да се запита дали продажбата на алкохол не е едно от най-доходоносните бизнес начинания. Няколко пенсионирани холивудски знаменитости и хора от други области като спорта или изкуството често се отдават на стартирането на бизнес с алкохол, дори ако това е просто странична работа.

Високоалкохолни напитки, Polmos Spirytus Rektyfikowany, Everclear 190 и топ 10 от най-силните в света

Топ 10 на най-силните алкохолни напитки

Чашка с много висок градус

Ако се управлява правилно, такъв бизнес може да се превърне в начинание за милиони и дори милиарди долари в рамките на няколко години. Това отново потвърждава факта, че алкохолната индустрия всъщност е една от най-процъфтяващите зони на пазара и е такава открай време.

Що се отнася до милиардерите инвеститори, които са посветили живота си основно на продажбата на алкохол и притежаването на значителни дялове в най-големите пивоварни, тяхното богатство е нараснало многократно през годините. Да видим шест от най-богатите хора в бизнеса с алкохол, които подбират от The Richest.

6. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен - 16.3 милиарда долара

67-годишната милиардерка в момента е контролиращ собственик на конгломерата Heineken International, един от най-големите пивовари в световен мащаб. Тя държи около 23% от дяловете в Heineken International и е един от най-големите алкохолни милиардери в света, заемайки престижната позиция на изпълнителен директор в компанията. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен несъмнено е най-богатият жив човек в Нидерландия с богатство, възлизащо на около 16.3 милиарда долара.

5. Чароен Сиривадханабхакди - 16.8 милиарда долара

Тайландският бизнес магнат и инвеститор Чароен Сиривадханабхакди е роден през 1944 г. в Банкок, Тайланд. Той е собственик на световноизвестната Thai Beverage, която е най-големият производител на алкохол в Тайланд. Неговата компания Thai Beverage е известна с продукти като бира Chang и ром Sang Som.

Сиривадханабхакди подобри значително и продажбите на бира в Тайланд, като си сътрудничи с известната марка бира Carlsberg. Бирата Chang e най-големият пивовар в Тайланд, като поема над 60 процента от местния пазарен дял.

4. Жорже Пауло Леман - 18.7 милиарда долара

Друг алкохолен милиардер е Жорже Пауло Леман, който e гражданин на Бразилия и Швейцария. В момента той е 65-ият най-богат човек в света, като се гордее с нетна стойност от около 18.7 милиарда долара.

Жорже е известен главно с брилянтните си умения на инвестиционен банкер, като по-късно става контролен акционер в Anheuser-Busch InBev. Може да се каже, че Леман е един от най-могъщите алкохолни милиардери, тъй като Anheuser-Busch InBev е най-големият производител на бира в света.

3. Франсоа Пино - 29.7 милиарда долара

Групата за луксозни марки Kering е под прякото ръководство на френския милиардер Франсоа Пино. Той е и ръководител на инвестиционната компания Artémis. Заедно със семейството си Пино се превърна в един от най-богатите бизнесмени и инвеститори в света.

Неговата компания стартира през 1963 г. като дърводобивна компания, но по-късно, през 1999 г., Пино взема стратегическо решение да я диверсифицира.

Днес компанията притежава не само няколко модни марки, но и много марки алкохол. Милиардерът има приличен дял и в Gucci, а синът му Франсоа-Анри Пино е шеф на спортната марка Puma. Франсоа, който в момента е на 82 години, има около 29.7 милиарда долара.

2. Джак Ма - 37.3 милиарда долара

Снимка 455622

Източник: GettyImages

Джак Ма Юн, или просто Джак Ма, е роден в Ханджоу, Китай, през 1964 г. Той е един от най-богатите хора в света. Джак Ма започва професионалния си път като учител по английски, докато не става известен като създател на популярния сайт за електронна търговия, наречен Alibaba.

Днес е сред най-богатите хора в Китай и въпреки че основният източник на богатството му е приходите от Alibaba, Джак Ма също участва в бизнеса с вино и други напитки в Китай. Всъщност той управлява бизнеса с алкохол чрез китайската Alibaba Group и печели немалко пари от това.

Prosperous Vodka ли е най-добрата водка в света

Коя е най-добрата водка в света

Изненадваща марка от още по-изненадващо място

1. Бернар Арно - 186.3 милиарда долара

Снимка 569744

Източник: GettyImages

Арно трупа голямото си богатство не само като управлява компании за алкохол, въпреки че алкохолът е един от основните му източници на доходи. Арно е главен изпълнителен директор и председател на френския конгломерат от луксозни марки, наречен LVMH. Той притежава марки шампанско като Dom Perignon, Moët & Chandon, Krug, Veuve Clicquot, Hennessy и Château d'Yquem, както се посочва от The Drinks Business. От 1989 г. насам Арно оглавява няколко престижни модни брандове в своя конгломерат, включително Louis Vuitton, Dior и Fendi.