Развитието на технологиите с експоненциална скорост е твърде шокиращо за линейните ни умове и е практически невъзможно да осмислим точно колко големи скокове направи човечеството в новия век. 

Starlink, SpaceX, Илон Мъск и как превозните средства ще се свързват с космическия интернет

Интернетът на Starlink става част от превозни средства

Starlink не е просто домашен интернет

Само преди 10 години върхът в скоростта на интернет бе едва около 40Mbps, а днес всеки от нас може да има достъп до 5G мрежи, при които скоростта може да достигне десетки гигабити в секунда. 

Обикновеният потребител измерва тази разлика с това колко по-бързо ще си свали филм, но ултра бързият интернет все още е далеч от зенита си.  

Снимка 539569

Източник: iStock

Наскоро учени от Японския институт по информационни и комуникационни технологии успяха да достигнат скорост от цели 319Tbps, с което надминават почти двойно постижението на предходния рекорд, поставен през август 2020 г. 

За целта са използвани специални оптични кабели с четири ядра вместо едно, както и различни скъпоценни изкопаеми елементи, служещи като усилватели на сигнала. 

Дължината на кабела в случая е 3000 километра, тъй като идеята е била не просто да се достигне висока скорост, но и да може това да се случи при голяма дистанция. 

Снимка 539565

Източник: iStock

Дали след още 10 години ще гледаме на тези 319Tbps като на нещо нормално - няма как да знаем, но ако се позоваваме на развитието в областта през изминалото десетилетие, може би е по-вероятно отговорът да е положителен.  

Към момента основният недостатък на тази технология е цената на необходимото оборудване и инфраструктура, нужни за масовото ѝ приложение.   

SpaceX, Starlink и кога ще можем да ползваме космическия интернет

Кога идва в България космическият интернет на Мъск

Изстреляни са вече около 1800 сателита

Според самите японски учени откритието им е с изцяло практична стойност и е своеобразна стъпка към ерата отвъд 5G.