Планетата ни се намира в началото на шестото масово изчезване на видовете, пише The Guardian. А твърдението не е просто спекулация, а реален факт, сочи и изследване, публикувано в Biological Conservation.

Вървим ли към ново масово изчезване на видовете

Вървим ли към ново масово изчезване

Избили сме 60% от всички животни за 50 години

Данните показват, че популацията на насекоми по света спада средно с невероятните 2.5% на година. 40% от видовете намаляват прогресивно, а една трета от тях вече са класифицирани като застрашени. 

Това означава, че след по-малко от половин век планетата ни ще се изправи пред едно от най-големите си предизвикателства до момента.

Снимка 405764

Източник: iStock

Насекомите имат критично значение за цялата екосистема, а общото им тегло е 17 пъти по-голямо от цялата човешка маса. Те са изключително важни за оцеляването на хиляди видове птици, земноводни и влечуги, и играят важна роля в регулирането популацията на други видове, като паякообразните например.

Изчезването не е просто локален проблем в дадени части на света, а е факт в почти всички части на планетата. 

Причината се крие най-вече в методите ни за производство на храна и в употребата на пестициди, но урбанизацията и климатичните промени също оказват ефект.

В Пуерто Рико например подземните насекоми са намалели с 98% само за последните 35 години. Пчелните колонии на територията на САЩ са се стопили с над 50% за половин век, а най-популярните видове пеперуди в Англия са намалели с почти 60% между 2000 г. и 2009 г.

Снимка 405766

Източник: iStock

Учените изтъкват, че единственият път към поправяне на ситуацията е драстична и незабавна промяна в индустриалното производство на храна.

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

Ето каква е причината