Един от въпросите, които винаги сме си задавали за живота на космонавтите, е как точно ходят до тоалетна в условията на почти нулева гравитация. Понеже знаят, че не сме единствените, NASA даде малко повече яснота. Американската правителствена агенция разкри подробности за новата космическа тоалетна с цена 23 милиона долара, която изстреля за проби към Международната космическа станция.

При липса на гравитация, космическите тоалетни използват въздушен поток, за да изтеглят урината и изпражненията далеч от тялото и в подходящите съдове. Новият модел, който носи името Universal Waste Management System (UWMS) се отличава с автоматичното стартиране на въздушния поток при повдигане на капака на тоалетната.

По изричното желание на астронавтите, новата космическа тоалетна има и по-ергономичен дизайн. Седалката на UWMS може да ни изглежда неудобно малка и заострена, но е перфектна за условията на почти нулева гравитация. И най-важното - осигурява идеален телесен контакт, за да е сигурно, че всичко отива там, където му е мястото.

Новата тоалетна е направена от титаний и е с 65% по-малка и с 40% по-лека конструкция от сегашната на космическата станция. Подобреният дизайн, освен че е по-удобен и за дамите на борда, изисква по-малко време за почистване и поддръжка. Новата тоалетна е направена и с много по-издръжливи на корозия части, което увеличава времето й на експлоатация. Все пак, 23 милиона не са малко...

Интересна функция на UWMS, която обаче не е нова за космическите тоалетни, е рециклирането на урина с цел повторна употреба като вода. Да, понякога астронавтите дори пият от тази вода, когато мисията е по-дълга и осигуряването на запаси от Земята е сложно. Днешното кафе е и утрешното кафе, шегуват се в космическата станция.

NASA, aстероидът 2020 QG, който мина рекордно близо до Земята, и какво знаем за него

Астероидът, който мина рекордно близо до Земята

Защо това притесни учените

Регенеративната система за поддържане на живота е от съществено значение за успеваемостта на дълги мисии до Луната и Марс, каквито се планират през следващите години. Целта на НАСА е да достигне 98% степен на рециклиране преди първата официална мисия до Червената планета.