Космическото пространство е обект на научни изследвания от векове, но първите открития на екзопланети се случват през не толкова далечната 1990 г. Оттогава обаче интересът на астрофизиците към търсенето на светове извън Слънчевата система става все по-силен и няма да е преувеличено, ако кажем, че живеем в "златна ера" на космически находки.

Марс, наличието на въглерод и нови открития, свързани с възможното наличие на живот на Червената планета

Още доказателства, че на Марс може би е имало живот

Става все по-интересно

А проучването на екзопланетите е важно не само за учените. Благодарение на изследователската им работа ние разбираме колко разнообразни всъщност могат да бъдат обектите във вселената ни. А също и кои от тях приличат на нашата Земя.

Тогава вече с малко повече въображение можем да се развихрим и с идеи дори за междугалактически пътувания, а заселването ни на Марс да бъде само упражнение на стартовата линия.

Повод да мечтаем още по-смело ни дават и последните новини, които разкри NASA. Броят на планетите извън Слънчевата система потвърдено е вече над 5000, след като информираха за забележителното си откритие за съществуването на още 65 екзопланети.

Звучи внушително, а със сигурност научните дейности няма да спрат дотук. Едва ли можем дори да си представим колко необятна е вселената ни към този момент, а единствено очакваме тя да продължи да се разраства.

Снимка 568068

Източник: iStock

Потвърждение за значимостта на откритието са и ентусиазираните думи на Джеси Кристиансен - един от научните ръководители в NASA, която казва: "И това не е само число. Всяка една от тях е нов свят, чисто нова планета. Вълнувам се за всяка, защото още не знаем нищо."

Марс, Mars Dune Alpha, Mars Case, Mars Base 1 и концепциите за живота на Червената планета

Как може да изглежда животът на Марс

Червената планета е все по-близо

Но тепърва предстои да научат. Разнообразието на екзопланетите се простира от скалисти и по-големи от Земята, наречени супер-Земя, до внушителни по размер и изпепеляващо горещи като нашия Юпитер, пише CNN.

Остава ни да разберем дали пък имаме някоя "сестра" сред тях.