Сухите и напукани устни честно се приемат за козметична неприятност, която би трябвало да се оправи с по-мазен крем и редовна употреба на балсам за устни. Възможно е обаче да става дума за по-сериозен здравословен проблем. Ето какви могат да са причините за него според Bustle.

Зехтинът, козметиката, кожата, устните и ползите му за тялото ни

За топлата връзка между зехтина и козметиката

Вадим зехтина от кухненския шкаф и го смесваме с козметиката. Защото и там му е мястото

Гъбична инфекция

Когато устните ни се цепят най-вече в ъгълчетата, забелязваме бели петна от вътрешната страна на устата си и изпитваме затруднение при преглъщане, може да става дума за такъв тип възпаление. Предизвиква се от често облизване на устните, което стимулира развитието на гъбичките.

Недостиг на витамин В

Той е важен за доброто състояние на кожата, правилното функциониране на имунната система, както и енергичността ни. Недостигът му може да доведе и до сухи устни.

Снимка 394033

Източник: iStock

Прекален прием на витамин А

Това може да се случи, когато не го приемаме единствено чрез храната, но и като добавка. В този случай витамин А се съхранява в черния дроб и може да доведе до състояние като лющеща се и суха кожа, както и напукване на ъгълчетата на устата.

Прекалено солени или пикантни храни

Те могат да раздразнят не само стомаха, но и устните. Можем да го забележим при консумация на храни, които имат директен контакт с тях - например чипс или коктейл "Маргарита" със сол по ръба на чашата.

Лекарства

Някои медикаменти, като тези за високо кръвно налягане или антидепресантите, водят до намалена секреция на слюнка, от което пък устната ни кухина и устните ни остават сухи.

Снимка 328402

Източник: iStock

Дехидратация

Сухи и напукани устни - първата ни мисъл би трябвало да е, че не се хидратираме достатъчно. Освен поне двата литра на ден, които да изпиваме, може да заложим и на балсам за устни с овлажняващи съставки като масло от жожоба например.