Усещаме неприятна миризма - поглеждаме към обувките си и, разбира се, едната от тях е "украсена" с лепкава, "прясна грешка" от кучешки тип. Да, стъпили сме не там, където трябва.

Защо кучетата ядат изпражненията си

Защо кучетата ядат изпражненията си

Може би виновните сме ние

Вероятно това е нещо, което, за съжаление, на всеки се е случвало. Много често по пешеходните пътеки, парковете, игрищата, тревните площи и дори по улиците може да се сблъскаме с кучешки изпражнения.

Все още малко са собствениците, които стриктно събират оставеното от своите любимци. А събирането на отпадъците се оказва е изключително важно. При това не само заради възможността да стъпим върху тях или заради неприятната миризма и гледка.

Снимка 625204

Източник: iStock

Кучешките изпражнения са свързани с болести и антибиотична резистентност. Те могат да съдържат бактерии, които причиняват заболявания при хората като салмонела, ешерихия коли и вътрешни паразити. Редица проучвания установяват, че кучешките изпражнения, попаднали във водни басейни, допринасят значително за замърсяването на водите.

С кучешките изпражнения най-често човек най-често може да се сблъска в паркове и градини, където животните са пуснати да се разхождат свободно, без каишка, както и в райони в близост до големи паркинги. Определящ фактор за наличието им е и районът, в който се разхождат - дали в него има достатъчно кошчета за отпадъци, видимостта и местоположението на пътеките.

Снимка 625206

Източник: iStock

От значение е и разхождащият кучето и неговият манталитет - дали е собственик, твърде "горд" за да почисти след любимеца си или е просто неангажирани към здравето и околната среда. Хората, които не почистват след кучето си, в много страни по света могат да бъдат глобени, но пък често е трудно да бъдат хванати на "местопрестъплението".

А нещата, които могат да се направят, за да се избегне неприятното замърсяване, са прости. Използване на торбички и кошчета за боклук, както и на каишки. И посланията, в които се подчертава, че добрите съседи и членовете на общността прилежно прибират след кучетата си - те са ефективни, тъй като хората реагират на социални послания и благодарности.

Кучета и котки в жегите - как да действаме при топлинен удар на домашния любимец

Как да действаме при топлинен удар на домашния любимец

И как да избегнем такъв

Най-добрият начин за изхвърляне на кучешки изпражнения е в кошчето за боклук, подчертава Science Alert. Компостирането изисква високи температури, за да се неутрализират вредните вещества, а домашните компости е малко вероятно да бъдат достатъчно горещи. А зариването в земята просто позволява на микроорганизмите да се натрупват в почвата.