В последните дни всички усещаме последиците от глобалното затопляне. Прогнозите на учените за следващите години са все по-притеснителни, а високите градуси имат редица последствия както за здравето, така и за финансите.

Глобалното затопляне влияе дори на зоната на здрача и застрашава нейните безбройни обитатели

Как глобалното затопляне влияе дори на зоната на здрача

И застрашава безбройните форми на живот

Колкото по-топло е навън, толкова повече енергия изразходваме, за да направим температурата в затворените помещения поносима. Но това очевидно не е ефективно решение в дългосрочен план, каквото може би е една специална, супер бяла боя.

През 2021 г. учените от Purdue University се похвалиха, че са създали най-бялата бяла боя на света. Тогава това може да ни не е изглеждало като някакво кой знае какво постижение, но тази боя има едно много важно свойство - отразява до 98% от слънчевата светлина. И това я прави наистина полезна, защото светлината генерира топлина, а напоследък тя ни дойде в повече.

И ако тази супер бяла боя се използва за боядисване на фасадите на сгради, това не само ще намали температурата на повърхността им, но и тази вътре в помещенията. Така нуждата от използване на климатизация за охлаждане ще намалее.

По-грандиозните планове пък включват използването на въпросната боя на огромни повърхности по цялото земно кълбо с цел по-ефективно противодействие на глобалното затопляне. Според учени от University of California, ако 1-2% от земната повърхност се покрият със супер бялата боя, количеството светлина, което ще се отрази обратно в Космоса, ще е достатъчно, за да се нормализират температурите тук, на нашата планета.

Снимка 626483

Източник: iStock

И този ефект няма да навреди по никакъв начин на Космоса, смятат още учените, сравнявайки го с това да изсипеш чаша вода в океана. Но има една друга важна подробност. Общата повърхност на Земята е малко над 510 милиона кв.км, като по-голяма част от нея са морета и океани. А за да се постигне търсеният ефект, 5-10 милиона кв.км трябва да се боядисат с най-бялото бяло. И само като го казваме, ни звучи доста амбициозно и по-скоро невъзможно.

Климатът, транспортът, дрехите и как може всеки от нас да помогне в борбата с глобалното затопляне

Малките промени, които всеки да направи в полза на климата

Защото глобалното затопляне засяга всеки

Освен че площта е наистина огромна, огромно е и количеството боя, което ще е необходимо за нейното покриване - милиарди кутии, чието производство би отнело години. Е, да, идеята, че бялото отблъсква топлината въобще не е нова и места като Санторини, където всичко е боядисано в бяло, го доказват. Но подобни мащабни проекти с цел осезаем ефект върху глобалното затопляне на този етап изглеждат неизпълними, предава Business Insider.