Подобно на политиците, и ние често прехвърляме отговорностите на другите. Такъв е случаят и с глобалното затопляне, срещу което трябва да се изправим всички, не само отделните правителства, големите компании и известните личности.

Климатичните промени, ефектът върху човечеството и какви са истинските му размери

Притеснителният мащаб на ефекта от климатичните промени

Никой не е пощаден

Всеки индивид на Земята отделя вредни емисии и може да се включи в опазването на климата, стига да предприеме някои промени във всекидневието и начина си на живот. И от MSN напомнят за някои от тях, като цитират препоръките на доктор Нийл Джегингс, академик от Имперския колеж в Лондон.

Признаваме, че топлоизолацията на дома и промяната в метода на отопление не е по джоба на всеки, но определено има значение. И докато преминаването от газ или нафта на електрическа термопомпа например е по-сложно, то да изключваме осветлението и уредите, когато не се използват, е нещо, което всеки от нас може да прави.

Снимка 551543

Източник: iStock

Животновъдството създава 14% от всички парникови газове, като говедата са с най-голям принос. Най-простият и ефективен начин да ограничим негативния ефект от тях е като намалим консумацията на месото и млечните продукти, особено на червеното месо като агнешко и говеждо.

Нидерландия, отделянето на амоняк и радикалните планове на страната за намаляване на добитъка

Радикалните планове на Нидерландия за намаляване на добитъка

На какво се дължи това

А спрем ли да изхвърляме храната, която ни идва в повече, не само ще спестим средства, но допълнително ще ударим едно рамо в борбата срещу глобалното затопляне.

И колкото и да си мислим, че този трик не би оказал кой знае какъв ефект, от британската благотворителна организация Waste & Resources Action Programme са изчислили, че в световен мащаб се прахосва между 25 и 30% от храната.

Снимка 551544

Източник: iStock

Въздушният и наземният транспорт са виновни за почти 1/4 от глобалните емисии на въглероден диоксид. И въпреки че за някои придвижването пеш или с велосипед е немислимо поради куп причини, всяка една малка стъпка в тази посока би оказала положително влияние върху климата.

По-честите разходки до магазина или споделените пътувания с кола заедно с приятели, съседи или колеги са най-малкото, което може всеки от нас да направи. При първа възможност, разбира се.

Снимка 551545

Източник: iStock

Електрическите автомобили също са вариант, но все още са скъпи и най-екологични са моделите, които се задвижват с източници на зелена енергия, като слънцето или вятъра.

За производството на един чифт дънки са необходими 3781 литра вода, според Програмата на ООН за околната среда. Изчислението е направено, като взети предвид всички производствени разходи - от обработката на памука до транспортирането им в магазина.

Есента, летните дрехи и как да продължим да ги носим и през по-студените месеци

Как да носим летните дрехи и през есента

Модни трансформации

Ето защо първо е добре да не се затрупваме с излишни облекла и да се опитаме да ги носим по-дълго. И вместо с лека ръка да ги изхвърляме на боклука, може да ги заменим, с други, щом ни омръзнат. Много компании вече предлагат и дрехи под наем, което помага за намаляване на отпадъците в модната индустрия.