Не е случайно, че все по-голяма популярност придобиват заниманията с дейности, които включват активното участие на ръцете ни. Като терапия против стрес се препоръчва оцветяването на книжки за възрастни, плетенето, дори занаятите като дърворезба и грънчарство.

Стрес, глад, дехидратация, вируси  и причини да ни се повдига

Няколко причини да ни се повдига

Освен стомашен вирус

Повече от всякога търсим хобита, които да ни освободят от ежедневните тревоги и да ни помогнат да отпуснем съзнанието си.

Приложните занимания се използват като терапия още от времето на Първата световна война, когато завръщащите се войници страдали от посттравматично стресово разстройство. Терапията им включвала плетене на дрехи и кошници, както и други ръкоделия.

Снимка 371240

Източник: iStock

Съвременните изследователи се опитват да установят какъв е механизмът, по който тези занимания са полезни за тялото и ума.

Редица проучвания установяват, че плетенето осигурява освобождаване от стреса, чувство на завършеност, свързаност с традициите, чувство на щастие, понижена тревожност, подобрено самочувствие, по-добра памет, концентрация и способност да се решават проблеми.

Когато човек създава нещо с ръцете си, това го разсейва от тревожните мисли и се фокусира върху дейност, която е източник само на положителни чувства.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

Една от причините тези занимания да предоставят толкова успешна терапия е това, че те могат да бъдат практикувани както в усамотение, така и в група. Така тези, които изпитват притеснение от комуникацията с други хора, имат избор да останат сами вкъщи със своето занимание, а другите хора биха допълнили удоволствието от ръкоделието с чувството за общност и споделеност.