По данни на ООН на Земята всеки ден се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци, като приблизително осем милиона тона от тях попадат в Световния океан.

Огромното замърсяване на планетата ни с пластмаса е световен проблем, затова и много страни по света се опитват да ограничат употребата на пластмаса, като създават нейни алтернативи.

Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци.

Като част от тези мерки е новият продукт на японската компания Mitsubishi Chemical, които създават специални пластмасови торбички, разграждащи се в солена вода. От компанията използват същия механизъм, по който микроорганизмите разтварят боклука в почвата.

Пликовете са изработени от специален растителен материал, който съдържа захарна тръстика и на пипане, и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен. За сметка на това обаче лесно се разтваря в солена вода. От Mitsubishi Chemical казват, че отнема около година торбичката да бъде напълно разградена в морска вода.

Тъй като производството на подобен тип торбички изисква усъвършенствана техника, вероятно цената ще бъде повече от шест пъти по-висока от тази на конвенционалните пластмасови торбички.

От Mitsubishi Chemical искат да помогнат за разрешаването на проблема с  пластмасови отпадъци в океаните и моретата чрез насърчаване на използването на именно такива торбички.

Подобна биоразградимо пликче е разработено и от най-големия производител на пазарски чанти в Япония, Fukusuke Kogyo, съвместно с университета Gunma, които вече подготвят новия си продукт за продажба .

По-рано този месец японското правителство започна да изисква от всички търговци на дребно да таксуват клиентите си за найлонови торбички за пазаруване, като част от усилията да възпрепятства използването им, пишат от NHK.