Миризливките, наричани още и с народното име вонещици, са заслужили името си поради факта, че отделят силна неприятна миризма. Правят го посредством жлези, разположени по долната повърхност на тялото им.

Насекомите правят това, когато се почувстват застрашени, но ако ги смачкаме, миризмата става непоносима. Защитният им механизъм е толкова добър, че те почти нямат естествени врагове - та кой би искал да си има работа с тях.

Въпреки че миризливките не могат да ни ухапят, нанасят сериозни щети на селското стопанство. Те нападат огромно разнообразие от растения и плодове, дори ядки и царевица. Този техен начин на живот носи и големи финансови загуби. Например: през 2010 г. няколко щата в САЩ губят 37 милиона долара само от щетите по ябълките, причинени от тези насекоми.

За да се нахранят, използват дълго хоботче, което забиват в растението или плода. След това през него вливат разграждащи ензими и изсмукват образувалата се смес. По повърхността на плода може да не останат следи, но когато го разрежем, отвътре се откриват кафяви петна на местата, в които се е хранила миризливката.

Снимка 441191

Източник: iStock

Родината на вонещиците е Азия, но те бързо се разпространяват по целия свят и сега се откриват навсякъде. Това ги прави инвазивен вид, който няма врагове. В Азия техен естествен враг е една миниатюрна оса, която снася в яйцата на миризливките и по този начин ларвата ѝ ги унищожава.

През есента миризливките се стремят да влизат в домовете ни, за да презимуват на топло и защитено място. Ето точно така може да се превърнат в истинска напаст. А на пролет отново ще изпълзят и ще искат да излязат навън.

Снимка 441190

Източник: iStock

За да предотвратим инвазията им, трябва да затворим всички места, през които могат да навлязат - включително малки цепнатини и пролуки в стените, особено ако живеем в къща.

Капан за миризливки се прави като поставим сапунена вода в шише или чаша и улавяме насекомите в него. Това може да се съчетае с източник на светлина, тъй като тя ги привлича.