Когато говорим за заведения със звезда Мишлен, първо в съзнанието ни изникват изискани ресторанти с 5- или 10-степенно меню, което е истинско изкушение и предизвикателство за сетивата. Но, оказва се, има и един-единствен магазин за сладолед, поучил признанието, за което всички се борят.
Наскоро Michelin публикуваха новия си кулинарен справочник за Тайван и веднага прави впечатление едно място на име Minimal. То със сигурност се откроява на фона на другите девет нови предложения, с които заведенията със звезда на острова стават общо 49.
В град Тайчунг се намира единственото в света заведение за сладолед с една звезда. То отваря врати през 2021 г. неговият създател Арвин Уан още от дете е запален по леда и редовно си хапва кубчета от ледогенератора вкъщи. Постепенно той започва да експериментира и да поставя различни храни във фризера след което опитва вкуса им.
Години по-късно той превръща страстта си в професия, завършвайки кулинарно училище, докато майка му се дори с рака. Работи дълги часове, които му отнемат последни възможни мигове, които да прекарва с нея преди смъртта. Тогава взима решението да напусне тази работа и да последва детската си мечта да прави сладолед.
Първо започва в салон за сладолед, а след две години с негов приятел стават съоснователи на тайвански ресторант. Там работи няколко години като главен сладкар, но отново напуска, за да се отдаде изцяло на ледения десерт, защото винаги е смятал, че именно десертите са най-важното ядене, завършекът на всяко кулинарно изживяване.
И така през 2021 г. Minimal отваря врати. Името избира неслучайно - то кореспондира с минималния брой съставки, които слага в сладоледите си, които са винаги с перфектно гладка текстура. Уан е категоричен, че този минимализъм може да изглежда много прост, но, ако разбираме от него, всъщност е много сложен. И са нужни много изчисления и планирания, за да се получат перфектните вкус и консистенция.
В магазинчето за сладолед винаги се предлагат шест вкуса, които се сменят на определен период от време. Сред тях са сладолед със зелен чай, захарна тръстика, или пък с борови иглички и тайландски билки. На втория етаж има маси за 20 души и се сервира седемстепенно меню с храни на различни температури - предимно минусови, както се досещаме.
Всяка ястие е кръстено на температурата, на която се сервира, а сред тях има само едно горещо - оризова кнедла между две хрупкави палачинки. Други предложения са див джинджифил и саке на -40 градуса и -5°-градусов микс от уиски, ананас и магнолия. Тези експерименти с температурите всъщност са голямо предизвикателство, защото ароматите и вкусовете значително се притъпяват на градуси под нулата, обяснява CNN.
Арвин Уан обаче е намерил начин да се справи и с това, добавяйки впоследствие специални съставки, които да наподобяват истинския вкус на ястията, дори и когато са дълбоко замразени. И въпреки че всичко това звучи прекалено претенциозно (все пак е достойно за звезда Мишлен), той има само една простичка мечта - възрастните да преоткрият радостта от яденето на лед/сладолед, която му носи мили спомени от детството.