Педикюрът е сравнително лесна козметична процедура - човек може да се справи дори и сам в домашни условия, или пък просто да посети някой салон за красота. Всяка суетна и уважаваща себе си жена прибягва, рано или късно, до нея, особено пък когато наближи летният сезон с отворените обувки и стъпките по плажа.

Педикюр вкъщи в няколко лесни стъпки

Педикюр вкъщи в няколко лесни стъпки

И без специални инструменти

Освен козметичният педикюр обаче, съществува и т.нар. медицински. Той също е насочен към грижата за краката, но с мисълта не само за естетичния им външен вид, но и за тяхното здраве. И дори да не звучи толкова забавно и приятно, колкото е традиционната процедура, важно е да знаем, че при нужда има кой да се погрижи за проблемите на нашите крака и стъпала.

Медицинският педикюр се определя от специалистите като "мост" между подиатрията (част от медицината, насочена към лечението и грижата за глезена, стъпалото и долния крайник като цяло) и грижата за ноктите.

Снимка 611080

Източник: iStock

Съобразена е с конкретни проблеми с краката, а самата процедура се извършва от ортопед и в специализирано студио, спазващо строги хигиенни правила.

Продължителността е от 45 минути до час и може да включи следните стъпки: оценка на краката и ноктите, посочване на специфични проблеми, почистване и полиране, отстраняване на мъртва кожа и несъвършенства като мехури, мазоли и враснали нокти.

Снимка 611079

Източник: iStock

И дори да изпитваме някакъв вид болка в стъпалата, този педикюр със сигурност може да я облекчи. Целта на процедурата не е просто да направи краката красиви, но да премахнат всякакъв дискомфорт.

Подходяща е и за хора с гъбички по ноктите, мазоли или страдащи от т.нар. стъпало на спортиста (гъбична инфекция, често засягаща активно спортуващи хора).

Медицинският педикюр може да е от полза и за хора с диабет, артрит, както и за онези, които работят изправени по цял ден. Носи облекчение и на жените, които са почитатели на обувките на висок ток.

Фетишът към крака и защо хората толкова си падат по ходила

Колко разпространен е фетишът към крака

И защо хората толкова си падат по ходила

А на въпроса колко често е добре да се прави медицински педикюр, от First For Women препоръчват период на всеки шест до осем седмици. Но подчертават, че дори и една процедура може да даде осезаеми и видими резултати.