Много хора обичат да пият чая или кафето си мед, за да заместят изкуствените подсладители с естествен заместител или просто, за да добавят по-плътен аромат на напитката си. Ако и ние сме фенове на кафе с мед, трябва обаче да имаме предвид някои факти.

Кафе с масло и защо е толкова добра идея

Защо да пием кафето си с масло

Хем полезно, хем вкусно

Хранителните вещества

Медът е богат на антиоксиданти. В него има и следи от аминокиселини, ензими, витамини В и С. Антиоксидантите помагат за намаляване на разпространението на свободни радикали и възпаления. Поради тази причина изглежда, че медът има много хранителни ползи, но в действителност полезното му действие е в много ограничена степен.

Суровият мед също има следи от цветен прашец, което има положително влияние върху имунитета. В сравнение със захарта, която има нулеви мазнини и протеини, медът е малко по-хранителен, но разликата всъщност наистина е минимална, пишат от Medical Daily.

Снимка 466093

Източник: iStock

Повече калории

Една чаена лъжичка мед съдържа 22 калории, докато една чаена лъжичка захар съдържа 16 калории. Затова се препоръчва ограничена консумация на мед на хора с диабет, сърдечни заболявания и проблеми със затлъстяването. 

Тъй като добавените захари не бива да надвишават 5 % от дневния прием на калории, количеството мед, добавено към кафето, трябва да се наблюдава стриктно, тъй като хората са склонни да пият по няколко чаши от кофеиновата напитка на ден.

Колкото и полезен да е медът, в по-големи дози и при някои хора крие потенциални рискове за здравето, затова не бива да подценяваме този факт.

Кафето и каква е тайната на съвършеното еспресо

Как две чаши еднакво еспресо да нямат различен вкус

Учените дават нова формула за перфектната чаша кафе