Брадата е символ на мъжественост. В последните години нейното поддържане се превърна в тенденция и на пазара вече се предлагат всевъзможни продукти за грижата и стилизиране на окосмяването по лицето.

Но докато едни представители на силния пол се нуждаят от постоянно бръснене и подкъсяване на брадата, други, колкото и да искат, не могат да се похвалят с особена растителност.

Хормони

Съществува вярване, че нивата на тестостерона са определящи за окосмяването както по тялото, така и по лицето. Но истината е друга и е свързана с хормона андроген, който се синтезира от тестостерона.

Той присъства и при двата пола, отделя се от надбъбречната жлеза и стимулира активността на половите органи. Отговорен е и за развитието на мъжките полови белези, сред които е и брадата. Колко дълга и гъста е тя зависи от това как организмът реагира на тестостерона.

Снимка 403553

Източник: iStock

Повечето мъже имат еднакво високи нива на тестостерон, но тези с дълги бради успяват да синтезират андрогена по-пълноценно. Затова наличието или отсъствието на брада е до известна степен генетично заложено.

Има и една друга интересна зависимост. Мъжете, чиито организъм възприема по-добре тестостерона и го превръща в андроген, са много по-склонни да оплешивеят, и то в ранна възраст. Колкото повече тестостерон, толкова повече дихидротестостерон. Затова има много мъже с дълга брада, но с гола глава.

Алопеция

Това е автоимунно заболяване, което се изразява в загуба на коса и окосмяване по тялото. Характерни за нея са големи, кръгли участъци, които остават плешиви. Мъжете, които страдат от алопеция, в повечето случаи не могат да имат брада.

Причината е, че имунната им система по погрешка атакува космените фоликули по лицето и ги унищожават, правейки невъзможно израстването на брада. За щастие, това състояние е лечимо, ако се постави точната диагноза и се назначи лечение, пише Bright Side.

Снимка 403561

Източник: iStock

Физическа активност

Колкото и изненадващо да звучи, застоялият начин на живот също може да окаже влияние върху окосмяването по лицето на мъжа. Всъщност, връзката е много проста - ако липсата на брада е породена от ниски нива на тестостерон, този проблем може да се реши чрез спорт.

Някои занимания са по-ефективни за целта от други. Упражненията с тежести са най-подходящи. Повишаването на мускулната маса кара тялото да произвежда повече тестостерон. Колоезденето и дългите часове тичане пък понижават нивата на мъжкия хормон.

Желязо

Анемията (дефицит на желязо) е свързана с намалено количество здрави червени кръвни тела. Именно те пренасят кислорода до различните части на тялото. Затова ако мъжът има анемия, космените фоликули не могат да си набавят достатъчно кислород и растежът на брадата е много труден или дори невъзможен. Същият ефект има и тютюнопушенето.

Снимка 403559

Източник: iStock

Полезни ходове

Ако мъжът няма някой от изброените физически пречки да има брада, има няколко полезни съвета, изпълнението на които може да дадат ефект върху окосмяването по лицето.

Ексфолирането на кожата поне веднъж седмично премахва мъртвите клетки и така космите могат да израстат по-лесно и по-дебели. 

Маслото от евкалипт също може да повлияе положително на растежа на брадата. То трябва да се втрива в кожата на лицето веднъж или два пъти дневно. Маслото от кокос и розмарин също може да се използват за тази цел.

Защо косата ни побелява

Защо косата ни побелява

Няма мърдане, но на какво се дължи

В менюто трябва да присъстват храни, богати на витамини от групата В. Ако ли не - те да се набавят като хранителна добавка, защото стимулират растежа на брадата. Пиенето на достатъчно количество вода също е важно. Условно казано - брадата си има нужда от поливане.