Със сигурност вече сме попаднали на някоя друга новина, свързана със случаи на маймунска шарка. И предвид всичко, което преживяхме за тези няколко години с Covid-19, имаме много въпроси и притеснения. Между тях несъмнено стои този дали има опасност маймунската шарка да доведе до нова пандемия. 

COVID-19, главоболие, кихане и останалите най-често срещани симптоми за коронавирус

Какви са новите симптоми за COVID-19

Вирусът мутира и става все по-заразен

И най-простият отговор е, че маймунската шарка не е COVID. Затова и експертите казват, че няма нужда от паника. Поне на този етап. 

"Въпреки че новите групи от случаи на маймунска шарка в Обединеното кралство и Европа трябва да бъдат наблюдавани, няма причина за паника", казва доцент Фасели Кулбали от катедрата по молекулярна биология в университета Монаш. "Причините за това са няколко. Първо, начинът, по който вирусите от това семейство се разпространяват, не може да се мери с експлозивното разпространение на респираторните вируси като SARS-CoV-2 и инфлуенцата", обяснява Кулбали.

Снимка 575147

Източник: iStock

Нещо повече, структурата на поксвирусите ги прави (донякъде парадоксално) по-лесни за борба, отколкото други вируси. Въпреки че са сред най-сложните вируси, заразяващи хората, и са експерти по преодоляване на защитните системи на гостоприемника, те имат своето слабо място. 

И именно със сложността на поксвирусите идват и недостатъците, защото "те са малко като слоновете от света на вирусите", казва Кулибали. Той уточнява, че тяхната структура и метод за репликация ги прави далеч по-лесни цели от по-малките и движещи се мишени. Всъщност десетилетия фундаментални изследвания разкриват няколко "цепнатини в бронята" им.

Внезапното нарастване на броя на инфекциите по света, от Обединеното кралство до САЩ и Австралия, може да е доказателство за мутация, която улеснява предаването. И изследователите вече работят усилено, проучвайки дали наистина е така. Множество учени обаче предполагат, че за това са отговорни някои не чак толкова очевидни фактори.

Снимка 575146

Източник: iStock

"Нашето изследване показва, че отслабването на имунитета от ваксинация срещу едра шарка може да допринесе за нарастващите огнища на маймунска шарка. Изминаха повече от 40-50 години, откакто масовата ваксинация е спряна", обяснява професор Рейна Макинтайър, ръководител на програмата за биосигурност към института "Кърби" и експерт по инфлуенца и възникващи инфекциозни заболявания.

Според професор Кулибали, макар все още да не се знае защо тези случаи се появиха сега в Европа, повече от ясно е, че вирусът циркулира по-активно в Централна и Западна Африка от десетилетия. Причината - имунитетът към поксвирусите, предоставени от ваксината срещу едра шарка, намалява сред общото население.

Маймунската шарка - от къде идва вирусът, как се разпростаранява и какви са симптомите

Маймунската шарка - това ли е новата заплаха

Всичко, което е добре да знаем за вирусното заболяване

Повод да не се притесняваме е и фактът, че за разлика от Covid-19, вече знаем срещу какво се изправяме и дори съществуват ефективни ваксини срещу маймунската шарка. Такива са второто и трето поколение ваксини срещу едра шарка, които използват жив вирус.

Третото поколение може да се използва и при имунокомпрометирани хора, тъй като тя не се репликира в тялото. Съществуват и ефективни антивирусни медикаменти срещу едрата шарка. Известно е, че вече съществуващите ваксини срещу едрата шарка са до 85% ефективни срещу маймунска шарка, цитират професор Макинтайър от IFL Science