Цялото обществено внимание в последните две години беше концентрирано върху една основна тема - COVID-19. Факт е, че вирусът бе сериозен, а и все още остава такъв проблем. Но пък той по никакъв начин не изключва развитието и на други потенциални здравни кризи. Като например т.нар. маймунска шарка, която в последно време все повече привлича вниманието на здравните служители, а и на обществеността - при това в световен мащаб.

Аспиринът, превантивните му действия срещу  сърдечни заболявания и новите твърдения на специалистите

Има ли смисъл в ежедневния прием на аспирин

Новите твърдения на специалистите

Но знаем ли какъв всъщност е този вирус и наистина ли представлява сериозна заплаха.

Вирусът, който причиняващ маймунска шарка, е открит за първи път през 1958 г., след възникване на епидемия в колония от маймуни, подложени на изследвания - откъдето и идва името на заболяването, пише Best Life.

Смята се, че широко разпространената по онова време ваксинация срещу вируса на едра шарка е помогнала за ограничаване на случаите при хора в продължение на десетилетия. Намаляващият имунитет на населението в световен мащаб обаче води до все по-чести случаи на заболели от маймунска шарка.

Снимка 575098

Източник: iStock

И макар и първоначално това да се случва в страни в Централна и Западна Африка, докладвани случаи вече има и в Европа. Един от първите е в Обединеното кралство, на 7 май, от лице, току-що завърнало се от пътуване в Нигерия.

Оттогава насам са регистрирани 68 случая, включително и в Португалия, Испания и Канада. А съвсем наскоро бе потвърден и случай в САЩ.

На този етап здравните специалисти твърдят, вирусът не се разпространява толкова лесно от човек на човек. И все пак това може да се случи чрез директен контакт с телесни течности на заразен човек - особено чрез замърсено облекло или спално бельо. А нещо ново, което изненадва дори и експертите, е, че вирусът може да се предава чрез сексуален контакт.

Маймунската шарка обикновено протича с няколко отчетливи симптома. Те са подобни на едрата шарка, но значително по-леки. Сред тях са треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане и изтощение.

Снимка 575099

Източник: iStock

Маймунската шарка може да причини и подуване на лимфните възли - нещо, което не е характерно за едрата шарка. А инкубационният период от инфекцията до първите признаци на заболяване обикновено варира от 7 до 14 дни.

Един до три дни след появата на първоначалните симптоми, заразените хора получават обриви, често започващи от лицето, откъдето се разпространят и в други части на тялото.

Болестта обикновено протича от две до четири седмици. И въпреки че повечето пациенти се възстановяват успешно, вирусът на маймунската шарка би могъл да бъде и смъртоносен.

Според Световната здравна организация (СЗО) съществуват два основни щама на вируса, които са от определящо значение за заразените: по-тежкият щам от района на Конго, който е фатален при един на всеки десет души и по-лекият от Западна Африка, който убива един при 100 пациенти, според The ​​Washington Post.

Коронавирусът, възстановяването след боледуване и как храненето помага срещу последиците от COVID-19

Как да се храним, след като сме преболедували COVID-19

Защото е наистина важно

На този етап, докладваните случаи в Обединеното кралство са причинени от по-леката версия на вируса. И като цяло експертите остават оптимисти, че увеличилите се случаи на заболели от маймунска шарка не представляват сериозна заплаха в световен мащаб.