Преди 10-15 години ни се струваше невъзможно друга планета да бъде изследвана толкова добре, че да знаем почти всичко за нея, а някой ден там да има и хора.

SpaceX, Starship, кацането на Марс и видео симулацията на момента

Моментът, в който ще кацнем на Марс

Мечтите на Мъск изглеждат все по-реални

Погледът на човечеството към Марс не е от вчера и от днес, а Илон Мъск напредва толкова бързо в плановете си да прати хора там, че ни се струва все по-вероятно това да се случи по-скоро, отколкото очакваме.

За Марс вече се знаят доста неща, но тепърва доста и ще научаваме. Като например едно от последните открития за планетата. Благодарение на роувърът Perseverance през миналата година вече видяхме кадри от Червената планета. А тази Пърси, както е по-известна машината, направи важно откритие как се разпространява звукът на Марс.

От Engadget разбираме, че роувърът е направил запис, от които става ясно, че звукът на Марс се движи по-бавно, отколкото на Земята. Според научното издание Nature, това се дължи на по-тънкия и студен атмосферен слой, който Червената планета има.

На Земята звукът се движи с 343 метра в секунда, но на Марс доста по-бавно - 240 метра в секунда. Интересното е, че звуците с по-високи тонове се движат малко по-бързо - с 250 метра в секунда. Това би означавало, че ако сме на концерт на Червената планета и сме по-далеч от сцената, ще има доста голямо забавяне в звуците, които чуваме. Нещо, което на Земята не се случва.

Марс, наличието на въглерод и нови открития, свързани с възможното наличие на живот на Червената планета

Още доказателства, че на Марс може би е имало живот

Става все по-интересно

На този етап е установена и разлика в дължината на звуковите вълни. Ако на Земята звукът се разпространява на около 65 метра от източника, то на Марс е едва около осем метра. Това означава, че разговор между двама души, които са на около 10 метра един от друг, би бил доста трудно осъществим.