Малдивите са туристическа дестинация, която няма нужда от особена реклама, защото всички си мечтае поне веднъж да я посетим. Но неземната красота на плажовете и океана не може да прикрие един така наболял проблем, който не е подминал и това райско кътче от света.

Кораловите рифове, влошаването на състоянието им и до какво ще доведе това

Ще изчезнат ли кораловите рифове

Прогнозата е притеснителна

Изчезването на кораловите рифове е тенденция, която се наблюдава в световен мащаб и сериозно застрашава популацията на водните обитатели. А за да не стоят безучастни, на Малдивите намериха нестандартно решение, с което поне малко да повлияят на процеса, но и междувременно да привлекат още туристи.

Coralarium е нещо, което трудно можем да опишем с една дума. Това е изкуствено риф в океана, който се използва като убежище на рибите и другите водни животни.

Междувременно обаче функционира като туристическа атракция и е първият подводен музей на Малдивите, както и първата в света полупотопена художествена галерия.

Инсталацията е изградена от 66 панела с общо тегло от 180 тона и височина от шест метра, три от които са под вода. Те са направени от неръждаема стомана, която е лазерно изрязана в различни форми.

Вдъхновени от естествени коралови структури, стените му са порести, за да позволят на приливите, отливите и морския живот да преминават през тях.

Създадени са и над 500 керамични морски звезди, които са специално проектирани да привличат разнообразие от риби и ракообразни.

Изградени са и коралови пътеки с растения в саксия, които осигуряват скривалище за различни риби и черупчести и превръщат стоманения куб в жив организъм.

И всички това е по идея на Джейсън де Кайрес Тейлър. Негови творби можем да видим в Coralarium - както над водата, така и под нея. Инсталацията е част от островния курорт Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi. До нея се стига с 50 метра плуване и след предварително запазен час за посещение.

Разположен над водата, входът на сградата води към суха издигната платформа за наблюдение. Тук в кубоидното пространство на галерията са изложени 14 скулптури върху платформи с различна височина във водата. Някои произведения са напълно потопени, други са високо над водната линия, а по-голямата част са както под, така и над водата.

Малдивите, кораловите острови и ще изчезнат ли заради заради глобалното затопляне

Ще изчезнат ли Малдивите заради глобалното затопляне

И какъв е естественият им защитен механизъм

Стоманената структура е създадена още през 2018 г., но чак сега ясно се вижда ефектът от нея. Хиляди риби живеят между стените на арт инсталация, по които са се захванали и стотици коралови гъби. И това е категоричното доказателство, че и други места по света трябва да вземат пример.