Разположен високо в Андите, Мачу Пикчу се смята за едно от новите седем чудеса на света. Той е изключително популярен сред туристите, като всяка година е посещаван от около един милион души.

Племето Уру и какво е да живееш върху острови от тръстика

Да живееш върху острови от тръстика

"Синовете на слънцето" - едно от очарованията на Перу

Миналият месец обаче, след като останаха там няколко дни, стотици туристи се наложи да бъдат отведени с хеликоптер. Тогава това се случи заради граждански вълнения.

Сега, поради същата причина, се случва подобна ситуация. Перу вече затвори за неопределено време Мачу Пикчу, а туристи пак останаха блокирани. По думите на правителството тази мярка е целяла да защити туристите и гражданите от продължаващите протести срещу новия президент на страната.

За щастие блокираните 148 чужденци и 270 перуанци вече са евакуирани с влакове и автобуси. Насилствените протести, при които бяха убити десетки хора, обаче не стихват. Те започнаха, когато предишният лидер на Перу беше свален.

Демонстрантите в Перу сега настояват за нови избори и призовават новия президент Дина Болуарте да се оттегли. Тя от своя страна обаче отказва да го направи. Искането на протестиращите е предшественикът ѝ Педро Кастило, който в момента е в затвора и е изправен пред обвинения в заговор е, да бъде освободен. Той отхвърля обвиненията и настоява, че все още е легитимният лидер на Перу.

Мачу Пикчу, Джесе Такаяма, пандемията и как Перу отвори цитаделата на инките за японския турист

Как японски турист влезе в затворения Мачу Пикчу

Истинска история

Докато ситуацията в страната утихне и Мачу Пикчу отново отвори за посетители, министерството на културата обявява, че онези, които вече са закупили билети, ще могат да ги използват един месец след края на демонстрациите. Друг вариант за компенсация е парите им да бъдат възстановени, пише BCC.