Мечтата на всеки истински пътешественик е поне веднъж в живота си да посети Мачу Пикчу, или "Изгубеният град на инките" в Перу. Древната цитадела е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

Кои са най-мечтаните дестинации за посещение през 2018

Кои са най-мечтаните места за посещение през 2018 г.

Защото пътуванията създават незабравими спомени

Световната пандемия от коронавирус обаче затвори най-голямата туристическа атракция на Перу през март. И така японският турист Джесе Такаяма остана с несбъдната си мечта, блокиран в градчето Агуас Калиентес, което се намира в близост до Мачу Пикчу.

Снимка 500332

Източник: iStock

А сега японецът стана първият посетител на древния архитектурен комплекс от седем месеца насам, въпреки че той все още не е отворен. Това се случва благодарение на специално искане, което той подал, обяснява перуанският министър на културата Алехандро Нейра.

View this post on Instagram

on

"Той беше дошъл в Перу с мечтата да успее да влезе", каза г-н Нейра на виртуална пресконференция в понеделник, цитиран от BBC. Затова му е било разрешено да влезе с ръководителя на парка, за да може да сбъдне мечтата си, преди да се върне в страната си.

View this post on Instagram

on

А г-н Катаяма благодари с видеоклип, записан от върха – "Това е наистина невероятно, благодаря“. От началото на пандемията случаите на заразени с коронавирус в Перу са повече от 849 000, а смъртните случаи - 33 000, припомня BBC.