Високите температури през летните месеци се оказват сериозна пречка пред добрия сън, който ни е така необходим. Когато е прекалено топло, заспиваме трудно, будим се често, а на сутринта нямаме достатъчно сили дори да станем от леглото.

И ако сме от онези хора, които никак не издържат на топлина, със сигурност сме пробвали да спим голи. Или пък го правим всяка нощ. До колко това е правилното решение на проблема обаче, учените не могат да стигнат до едно мнение.

Докато повечето подкрепят с две ръце ползите от спането без пижама, други твърдят, че то е виновно за това да ни е още по-топло. Според британски невролог, по-добрият вариант е да спим с памучна пижама или нощница.

Снимка 438392

Източник: iStock

Естествената материя ще попие изпотяването и потта ще се изпари по-бързо, като по този начин си осигуряваме повече комфорт и хлад, пише The Sun.

Ако спим на една страна, ще ни бъде по-прохладно, отколкото ако сме по гръб цяла нощ. Можем да си вземем и хладък душ преди сън, а ако пак ни е топло като си легнем, трябва да отвием краката си, за да може цялото тяло да се охлади. 

Сънят, лятото и коя е перфектната температура, на която да спим

Коя е идеалната температура за сън

Мнението на учените

Трябва да забравим напълно и за алкохола и късното хранене, защото те повишават телесната температура и ще ни е много по-трудно да се понесем към страната на сънищата.