Всички сме чували, че "щастието обича тишината". Нашите родители също ни възпитаваха да не се хвалим много и да бъдем по-скромни.

Щастието, положителната нагласа, целите, приятелите и как да бъдем щастливи всеки ден

Как да си отгледаме щастие

Колко малко ни трябва, за да бъдем истински щастливи

Каквото и да си говорим, колкото по-малко хора са посветени в подробностите около нашия живот, толкова по-добре. Просто защото не всички наоколо са с добри намерения.

Разбира се, и крайностите не са за препоръчване. Никой не казва, че трябва да мълчим за всичко, а само по-внимателно да се отнасяме към собствените си думи. И ако можем, да не откриваме всичките си карти и да сме по-сдържани, когато разказваме собствените си постижения. Така нашата сила си остава с нас. 

Ето и какво не бива да разказваме на всички...

Големите ни цели и планове

Снимка 506271

Източник: iStock

Не само, за да не ни обезсърчат. Когато човек разкаже на всеослушание своите планове, неговият собствен мозък вече ги възприема като свършена работа. Той започва по-малко да се старае, за да достигне резултата, губейки сила и мотивация.

Недостатъците ни

Не всички около нас са настроени доброжелателно. И не всички на откровения ни разказ за слабостите, минусите и страховете ще откликнат с желание да помогнат. Ако се решите на такива откровения, то бъдете готови да чуете това, което сте споделили, от други хора и в неподходящ момент.

Личните талисмани, амулети и ритуали

Снимка 506273

Източник: iStock

Това са любими дрехи, бижута или пък наши си ритуали и заклинания, които вярваме, че ни носят късмет. Ако говорим твърде много за чудодейната сила на каквото и да било, бързо ще разберем, че сме я изгубили, така че нека си остане само за нас.

Личният ни живот

Не е нужно да споделяме информация от семейния ни живот или за отношенията в двойката, още по-малко пък интимни подробности. Ако разсъждаваме метафорично - защо да даваме ключове от нашата къща или спалня на чужди хора?

Парите

Снимка 506272

Източник: iStock

Винаги трябва да се замисляме, когато споменаваме източниците си на доходи, размера на заплатата, спестяванията си или плановете за увеличение на доходите. Информацията може да стигне до недобронамерени хора. Най-малкото, ще ни бъде трудно да откажем заем на човека, пред когото сме споделили това, или да му намерим работа в нашата компания, ако ни помоли.

Успехите

Повечето хора са завистливи. Достатъчно е, че знаят за живота ни в общи линии. Защо е нужно да ги посвещаваме в подробностите и да завираме в лицето им нашите постижения. Нашите успехи и постижения са си наши, не сме искали да имаме всичко това, за да впечатлим някой друг, нали така?

Във всичко е важна златната среда и разумният подход, обобщава психологът Вера Бокарева на Yandex Zen.